Martí Domínguez torna amb una novel·la “crítica” d’intrigues literàries i acadèmiques

  • L'autor radiografia el món universitari català i valencià

VilaWeb
Redacció
14.09.2017 - 13:03

L’autor radiografia el món universitari català i valencià

BARCELONA, 14 (EUROPA PRESS)

El periodista i escriptor valencià Martí Domínguez ha publicat la seva sisena novel·la ‘L’assasí que estimava els llibres’ (Grup 62), una crítica “suau” sobre les intrigues que regeixen el món literari, intel·lectual i universitari valencià i català.

En la novel·la, un crític literari inflexible tan famós com odiat apareix assassinat en el barri del Carme de València, i al costat del cadàver apareix el llibre ‘L’assasinat com una dels belles arts’.

Domínguez ha explicat que això dóna lloc a una investigació centrada al món literari valencià i català, en el qual els inspectors cauen “com dos extraterrestres” descobrint les baralles i picabaralles.

Amb una radiografia del món intel·lectual, la novel·la passa pel llenguatge encobert de les crítiques literàries i les fortes crítiques cap a uns autors i no altres; sobre la seva relació amb aquests ha assegurat: “Fins ara els crítics m’han tractat molt bé”.

Omple de metaliteratura i d’autors com Lorenzo Silva i Andrés Trapiello, Domínguez ha explicat que “ningú és ningú”, ja que no ha volgut fer referències encobertes a cap autor, pensant tant en el públic català com valencià.

“BATALLES” DEL MÓN INTEL·LECTUAL

“Tot això em permet fer una crítica de fons del món intel·lectual amb batalles que al públic generalista se li escapen”, ha dit, però també a la burgesia que ha abandonat en punts sentits la cultura” i cap a una política que viu d’esquena a la cultura.

Ha considerat que la societat ha abandonat l’hàbit de la lectura, d’estar informat culturalment i considera que no una necessitat per a la vida: “Volia mostrar aquesta ignorància feliç en al que viu molta gent”.

Amb aquesta novel·la, Domínguez ha intentat canviar de registre, però no deixar de proposar missatges davant “un moment de deixalla intel·lectual”.

Ha lamentat que una figura com Noam Chomsky no sigui escoltada i és menyspreada, davant el que Occident necessita recuperar la figura de l’intel·lectual, i ha dit que també a França i a Espanya.

Sobre el procés sobiranista, ha assenyalat: “En tot el procés s’ha parlat molt d’on està la intel·lectualitat espanyola, explicant les diferents postures, i s’ha preguntat on estan els Unamunos?

Ha lamentat que “estan tots en les seves càtedres fent papers sense contacte directe ni influència en la seva societat”, de manera que ha cridat a abandonar la lectura d’aquells llibres que enganxen però que no canvien el lector en cap manera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor