01.04.2021 - 10:35
|
Actualització: 01.04.2021 - 18:48
La secretària general adjunta d’ERC i portaveu, Marta Vilalta, ha refusat que les decisions dels republicans al congrés i el senat espanyols es puguin “supeditar” a la coordinació dels partits independentistes, tal com ha demanat JxCat en les negociacions per a formar govern.
La formació de Carles Puigdemont demana de pactar la unitat d’acció de tots els partits independentistes al congrés i el senat per evitar discrepàncies públiques com la investidura de Pedro Sánchez o el pressupost de l’estat espanyol.
En una entrevista a Europa Press, Vilalta ha sostingut que la coordinació entre els partits independentistes sempre era bona, tant al congrés i al senat espanyols com al Parlament Europeu i al Parlament de Catalunya, però que això no es podia traduir en el fet que cada partit no prengués les seves pròpies decisions.
“Apostem per la coordinació? Sí. Perquè hi hagi unitat d’acció en allò que ens posem d’acord o en allò que puguem consensuar? Evidentment, segur que serà millor que no pas que cadascú faci la seva. Això vol dir supeditar les decisions de cada grup polític en les diferents càmeres, també al congrés? No, supeditar, no. Cada un ha de respectar les dinàmiques internes i el mandat de les urnes“, ha subratllat.
Vilalta ha assenyalat que les eleccions espanyoles van donar unes majories i que cada formació s’hi va presentar amb un programa electoral propi, de manera que considera que l’acció política de cada formació es deu a aquest programa i a la gent que els va votar.
En aquestes eleccions, ERC va obtenir tretze escons al congrés espanyol, essent el primer partit a Catalunya, mentre que Junts en va obtenir vuit —tot i que després de la ruptura amb el PDECat, el partit de Puigdemont s’ha quedat amb quatre diputats—, i la CUP, dos.
Amb aquesta situació, Vilalta ha defensat la necessitat de trobar un equilibri entre la coordinació entre els partits independentistes i les decisions internes de cada formació.
Per a ella, els partits independentistes han de coordinar-se i actuar de manera conjunta sempre que sigui possible al congrés i el senat, però respectant la diversitat de l’independentisme: “Hi ha diferents organitzacions que tenim els nostres matisos, les nostres pròpies opinions i fins i tot estratègies una mica diferents.”
“Hem de trobar l’equilibri entre la coordinació necessària, però també respecte a les dinàmiques internes de cada organització i a l’estratègia pròpia o a allò que defensem cada organització política i que no és sempre coincident al 100%”, ha raonat.