Rovira torna al parlament sis anys després del vespre més incert

  • Rull i la mesa del parlament reben la secretària general d’ERC, que va marxar a l’exili després de la investidura fallida de Turull davant de l’amenaça de ser empresonada

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
18.07.2024 - 14:50
Actualització: 18.07.2024 - 14:53

Va ser un dels dies més durs que els partits independentistes han viscut al parlament: el 22 de març del 2018, després del ple fallit d’investidura de Jordi Turull, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va renunciar a l’acta de diputada i va sortir del parlament camí d’un exili incert a Suïssa. Uns altres companys seus de partit i de Junts –com l’ara president de la cambra, Josep Rull– van atendre la citació del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena i l’endemà van ser empresonats preventivament. D’allò han passat més de sis anys i avui Rovira ha tornat al parlament.

Primer, ha estat rebuda pel grup parlamentari d’ERC i ex-diputats del partit. Després s’ha reunit al despatx d’audiències amb Rull, els membres de la mesa i l’ex-presidenta de la cambra Anna Erra. “Vaig decidir marxar no només pels drets civils i polítics, per tot un poble, sinó perquè jo volia fer de mare, tenia una filla de set anys”, ha assenyalat Rovira, que ha comparegut amb Rull al saló rosa de passos perduts del Palau del parlament. “Recordo aquell vespre terrible. No l’oblidarem mai”, ha dit Rull. Rovira ha volgut donar un sentit polític al seu retorn. “Sóc aquí per continuar lluitant”, ha afirmat.

El març de fa sis anys, s’entreveia que el destí dels processats seria la presó provisional, però tot va anar molt ràpid. Rovira ja havia anat a declarar abans al Suprem i la notificació de la revisió de la llibertat provisional vaticinava la presó. Rovira i la secretària general d’ERC han coincidit a criticar la ingerència del poder judicial i polític sobre el parlament. Rull ha recordat que el ministre de Justícia va donar per fet l’empresonament per rebel·lió i l’aplicació de l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal per a suspendre’ls com a diputats. D’altra banda, Rovira s’ha declarat orgullosa de formar part de la cadena històrica d’exiliats catalans i s’ha mostrat satisfeta de l’aprenentatge polític i personal que li ha suposat la vida a Ginebra, primer acompanyada de l’ex-diputada de la CUP Anna Gabriel i, al final, dels altres exiliats pel cas del Tsunami Democràtic.

En el proper ple previst, dijous de la setmana vinent, ja hi haurà 133 dels 135 diputats del parlament. Rull va rebre ahir el diputat d’ERC Ruben Wagensberg, en espera de fer-ho igualment amb els altres exiliats per la causa del Tsunami Democràtic que han pogut tornar a Catalunya amb l’arxivament del cas: Oleguer Serra, Josep Campmajó i Jesús Rodríguez. Però Rull ha subratllat que encara hi ha exiliats: Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig. Dos dels quals –Puigdemont i Puig– són diputats al parlament. Ha subratllat que pateixen “una amenaça clara de ser detinguts i empresonats” si tornen. “Davant d’això ens hem de rebel·lar cívicament i democràticament”, ha sentenciat.

Diputats i ex-diputats d’ERC, Junts, els Comuns i la CUP han acompanyat Rovira en el retorn al parlament d’on va haver de marxar sobtadament. Un parlament molt diferent al de llavors, i on els partits independentistes van perdre la majoria absoluta en les darreres eleccions. No hi havia, però, la cúpula del grup parlamentari del PSC. Sí que han assistit a l’acte els membres socialistes de la mesa David Pérez i Judit Alcalá.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor