28.09.2018 - 08:40
|
Actualització: 28.09.2018 - 10:15
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit que l’1-O va ser possible gràcies al consens entre actors polítics i moviments socials, la complicitat d’institucions i els ciutadans. ‘I aquesta n’és una gran lliçó: només avancem quan generem grans consensos’, diu en un article al diari ‘El 9 Nou’ titulat ‘Lliçons apreses’. Rovira considera que per a fer ‘el proper pas’ cal que el consens de país ‘sigui capaç d’interpel·lar i representar a la gran transversalitat i diversitat’ de la societat catalana ‘que el 3-O també va sortir a manifestar-se al carrer’. ‘Si l’1-O és una lliçó de país, el 3-O és l’horitzó’, ha assenyalat la secretària general d’ERC.
A les portes del primer aniversari de l’1 d’octubre, Marta Rovira recorda que fa sis mesos que ho va haver de deixar tot i marxar lluny de Catalunya. Des de Suïssa diu que durant aquests sis mesos ha recollit moltes mirades, ha escoltat moltes veus i ha guanyat ‘perspectiva’ en el camí cap a la República.
La secretària general d’ERC reflexiona dient que en aquest 1-O es recordarà ‘l’engranatge de la preparació, l’orgull de la ciutadania, la llibertat reivindicada en cada vot, la complicitat col·lectiva i la valentia’ però també, apunta, ‘l’assetjament dels dies previs, la violència, la por, la decepció, la indignació’. ‘I està bé que revivim tot això amb la perspectiva i la maduresa que ens ha donat el temps i les conseqüències que en patim’, afegeix.
L’1-O, ‘punt de no retorn’
La dirigent d’ERC recorda que aquell dia la majoria de ciutadans van sortir al carrer a votar ‘de forma sobirana, democràtica i pacífica sobre el futur del país’ i, en aquest sentit, considera que la majoria de ciutadans de Catalunya ‘se senten sobirans per decidir democràticament allò que volen ser’. ‘L’1-O és un punt de no retorn’, ha remarcat.
I ho és, ha dit, també perquè el govern espanyol va actuar fent ús de la violència ‘de forma desproporcionada i injustificada’ i això va suposar, ha dit, ‘una vulneració dels drets civils i polítics dels ciutadans de Catalunya’. ‘I des d’aleshores, les institucions de l’estat espanyol només han fet que seguir aquest camí de la repressió i d’abaratir la democràcia’, ha asseverat.
Rovira ha reiterat que l’estat espanyol ‘ha traspassat una línia vermella’ que és la ‘vulneració dels drets civils i polítics’ i ha fet ‘fallida’ com a estat de dret. ‘Nosaltres sempre hem estat els de la via del diàleg, sempre. I sempre ho serem. Però ara mateix, el camí del diàleg està per desbrossar’, argumenta la secretària general dels republicans, que considera que ‘no és possible’ un diàleg ‘honest, responsable i en igualtat de condicions’.
‘Només avancem quan generem grans consensos’
No obstant, Rovira pensa que l’1-O també és un punt de partida ‘de lliçons apreses’ perquè el referèndum va ser possible, diu, ‘gràcies al consens entre actors polítics i moviments socials, entre la complicitat de les institucions i la ciutadania, i gràcies a la coherència entre el mandat democràtic i la mobilització popular, entre les urnes i el carrer’. ‘I aquesta n’és una gran lliçó: només avancem quan generem grans consensos’, subratlla.
Rovira remarca, però, que consensuar ‘no significa ni competir ni uniformar i no significa guanyar posicions en el debat públic´’ sinó que suposa, segons diu, ‘tornar a seure, a parlar, a compartir, a sumar i posar-se d’acord’. ‘Significa cedir, sumar, coordinar. I això és necessari per caminar’, insisteix.
‘Quan consensuem el camí des de la transversalitat, i ho fem per a la transversalitat del país, és quan l’opció del republicanisme és capaç de sortir del seu propi entorn, d’interpel·lar a molta més gent i de resultar una opció atractiva per esdevenir clarament majoritària’, afirma Rovira. ‘Si l’1-O és una lliçó de país, el 3-O és l’horitzó’, destaca. En aquest sentit, la dirigent republicana considera que per a fer ‘el proper pas’ cal que el consens de país ‘sigui capaç d’interpel·lar i representar a la gran transversalitat i diversitat’ de la societat catalana ‘que el 3-O també va sortir a manifestar-se al carrer’.
Judici polític des del 20-S
‘Cal que els propers mesos tinguem molt clar què significa l’1-O’, avisa Rovira. ‘Perquè l’1-O serà jutjat i sentenciat com un delicte’, apunta. La secretària general d’ERC diu que caldrà explicar que és un judici polític que ‘ha estat premeditat des d’aquell 20 de setembre quan van començar a fer visible la repressió’ i ha instat a deixar ‘ben clar’ que fer un referèndum no és cap delicte i ‘voler un canvi polític, el que sigui, en un estat democràtic, tampoc’.
Rovira ha insistit que aquest judici és una causa general contra l’independentisme i ‘la llibertat d’expressió i els drets civils i polítics’ i ha remarcat la importància de tenir present en els propers mesos ‘tot això’ i també que la força del poble català ‘és la de la raó i la mobilització pacífica, encara que avui se’ns acusi de tot el contrari’.