Marta Rovira: ‘Si l’1-O és una lliçó de país, el 3-O és l’horitzó’

  • La secretària general d'ERC considera que per a fer 'el proper pas' el consens de país ha de ser 'capaç d’interpel·lar i representar' a la 'gran transversalitat i diversitat' de la societat catalana

VilaWeb

Redacció

28.09.2018 - 08:40
Actualització: 28.09.2018 - 10:15

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit que l’1-O va ser possible gràcies al consens entre actors polítics i moviments socials, la complicitat d’institucions i els ciutadans. ‘I aquesta n’és una gran lliçó: només avancem quan generem grans consensos’, diu en un article al diari ‘El 9 Nou’ titulat ‘Lliçons apreses’. Rovira considera que per a fer ‘el proper pas’ cal que el consens de país ‘sigui capaç d’interpel·lar i representar a la gran transversalitat i diversitat’ de la societat catalana ‘que el 3-O també va sortir a manifestar-se al carrer’. ‘Si l’1-O és una lliçó de país, el 3-O és l’horitzó’, ha assenyalat la secretària general d’ERC.

A les portes del primer aniversari de l’1 d’octubre, Marta Rovira recorda que fa sis mesos que ho va haver de deixar tot i marxar lluny de Catalunya. Des de Suïssa diu que durant aquests sis mesos ha recollit moltes mirades, ha escoltat moltes veus i ha guanyat ‘perspectiva’ en el camí cap a la República.

La secretària general d’ERC reflexiona dient que en aquest 1-O es recordarà ‘l’engranatge de la preparació, l’orgull de la ciutadania, la llibertat reivindicada en cada vot, la complicitat col·lectiva i la valentia’ però també, apunta, ‘l’assetjament dels dies previs, la violència, la por, la decepció, la indignació’. ‘I està bé que revivim tot això amb la perspectiva i la maduresa que ens ha donat el temps i les conseqüències que en patim’, afegeix.

L’1-O, ‘punt de no retorn’
La dirigent d’ERC recorda que aquell dia la majoria de ciutadans van sortir al carrer a votar ‘de forma sobirana, democràtica i pacífica sobre el futur del país’ i, en aquest sentit, considera que la majoria de ciutadans de Catalunya ‘se senten sobirans per decidir democràticament allò que volen ser’. ‘L’1-O és un punt de no retorn’, ha remarcat.

I ho és, ha dit, també perquè el govern espanyol va actuar fent ús de la violència ‘de forma desproporcionada i injustificada’ i això va suposar, ha dit, ‘una vulneració dels drets civils i polítics dels ciutadans de Catalunya’. ‘I des d’aleshores, les institucions de l’estat espanyol només han fet que seguir aquest camí de la repressió i d’abaratir la democràcia’, ha asseverat.

Rovira ha reiterat que l’estat espanyol ‘ha traspassat una línia vermella’ que és la ‘vulneració dels drets civils i polítics’ i ha fet ‘fallida’ com a estat de dret. ‘Nosaltres sempre hem estat els de la via del diàleg, sempre. I sempre ho serem. Però ara mateix, el camí del diàleg està per desbrossar’, argumenta la secretària general dels republicans, que considera que ‘no és possible’ un diàleg ‘honest, responsable i en igualtat de condicions’.

‘Només avancem quan generem grans consensos’
No obstant, Rovira pensa que l’1-O també és un punt de partida ‘de lliçons apreses’ perquè el referèndum va ser possible, diu, ‘gràcies al consens entre actors polítics i moviments socials, entre la complicitat de les institucions i la ciutadania, i gràcies a la coherència entre el mandat democràtic i la mobilització popular, entre les urnes i el carrer’. ‘I aquesta n’és una gran lliçó: només avancem quan generem grans consensos’, subratlla.

Rovira remarca, però, que consensuar ‘no significa ni competir ni uniformar i no significa guanyar posicions en el debat públic´’ sinó que suposa, segons diu, ‘tornar a seure, a parlar, a compartir, a sumar i posar-se d’acord’. ‘Significa cedir, sumar, coordinar. I això és necessari per caminar’, insisteix.

‘Quan consensuem el camí des de la transversalitat, i ho fem per a la transversalitat del país, és quan l’opció del republicanisme és capaç de sortir del seu propi entorn, d’interpel·lar a molta més gent i de resultar una opció atractiva per esdevenir clarament majoritària’, afirma Rovira. ‘Si l’1-O és una lliçó de país, el 3-O és l’horitzó’, destaca. En aquest sentit, la dirigent republicana considera que per a fer ‘el proper pas’ cal que el consens de país ‘sigui capaç d’interpel·lar i representar a la gran transversalitat i diversitat’ de la societat catalana ‘que el 3-O també va sortir a manifestar-se al carrer’.

Judici polític des del 20-S
‘Cal que els propers mesos tinguem molt clar què significa l’1-O’, avisa Rovira. ‘Perquè l’1-O serà jutjat i sentenciat com un delicte’, apunta. La secretària general d’ERC diu que caldrà explicar que és un judici polític que ‘ha estat premeditat des d’aquell 20 de setembre quan van començar a fer visible la repressió’ i ha instat a deixar ‘ben clar’ que fer un referèndum no és cap delicte i ‘voler un canvi polític, el que sigui, en un estat democràtic, tampoc’.

Rovira ha insistit que aquest judici és una causa general contra l’independentisme i ‘la llibertat d’expressió i els drets civils i polítics’ i ha remarcat la importància de tenir present en els propers mesos ‘tot això’ i també que la força del poble català ‘és la de la raó i la mobilització pacífica, encara que avui se’ns acusi de tot el contrari’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor