30.05.2023 - 22:46
|
Actualització: 30.05.2023 - 22:49
L’empresa dedicada al sector tèxtil Marie Claire ha anunciat la intenció de tancar la planta ubicada a Vilafranca (els Ports) i de sol·licitar la declaració de concurs de creditors de manera voluntària per procedir a l’extinció de la companyia.
La direcció s’ha reunit avui amb el comitè d’empresa, a qui ha informat de la intenció d’iniciar a partir de dilluns que ve el període de consultes. L’empresa, que compta actualment amb una plantilla de dues-centes catorze persones, té actiu fins al mes de juliol un ERTO per a cent trenta treballadors de la planta ubicada a Vilafranca, on en aquest moment treballen unes noranta persones en producció.
La companyia ha traslladat als representants dels treballadors que la viabilitat de l’empresa amb la plantilla actual, que també compta amb prop de setanta persones entre tècnics i administratius a Castelló de la Plana i València, és “força compromesa”, una situació que la companyia arrossega “des d’un temps enrere”, segons els sindicats. Els representants dels treballadors esperen que el període de consultes s’obri dilluns que ve i, a partir d’ací, conèixer la memòria explicativa i els informes tècnics per a conèixer les intencions de l’empresa.
En tot cas, han indicat que en aquest moment desconeixen si la intenció de l’empresa és engegar un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) d’extinció. “Fins aleshores, no tindrem més notícies, encara que tots els indicis ja sabem quins són”, han precisat.
Marie Claire va ser adquirida l’abril del 2021 per l’empresa Think Textil –que té Inditex com a principal client– en una operació avalada per l’Institut Valencià de Finances (IVF) a través d’un pla de finançament a compte de la lluita contra la despoblació.
D’altra banda, el juny de l’any passat, la companyia va formalitzar amb la Generalitat una operació de finançament per valor de dotze milions d’euros aprovada en el marc del Fons Valencià de Resiliència per a empreses estratègiques afectades per la crisi. Precisament, el responsable de CCOO PV a l’empresa, José María Gutiérrez, en declaracions a Europa Press, ha ressaltat aquesta important operació que “semblava garantir la viabilitat” de la companyia, encara que ha indicat que després de la pandèmia va tornar a patir el mateix problema de la poca càrrega de treball. “La injecció econòmica de la Generalitat va venir molt bé i semblava que l’empresa tindria viabilitat, però ha tingut molt mala sort pel tema de la covid, no hem aixecat el cap”, ha argumentat.
En qualsevol cas, ha advertit del drama que suposaria el tancament d’aquesta empresa “històrica a la comarca”, on és “una font d’ingressos per a una població força important”. “Si es treu aquesta fàbrica, la comarca es veurà molt afectada”, ha indicat. “On desapareix la indústria apareix la despoblació, i no sabem com es pot suplir això”, ha remarcat, alhora que ha incidit que la preocupació en aquests moments a la plantilla és important després de “deu anys de problemes”. “L’empresa va arribar a ser capdavantera amb gairebé mil treballadors, però actualment no arriba ni a tres-cents. D’alguna manera podíem arribar a pensar en aquesta trista finalitat que no desitgem”, ha explicat.
Marie Claire és un dels principals motors d’activitat de les comarques de la Plana Alta i els Ports. L’empresa concentra un elevat percentatge de l’activitat econòmica i l’ocupació a les comarques esmentades, per la qual cosa és considerada estratègica per a l’economia valenciana.