“On són els cuiners?” Els restaurants de pobles petits, abocats a tancar per manca de mà d’obra

  • La cuinera Maria Nicolau adverteix en un vídeo que molts restaurants rurals es veuen obligats a tancar perquè no troben treballadors

VilaWeb

Redacció

20.08.2022 - 14:51
Actualització: 20.08.2022 - 19:12

La fonda d’Alpens, un restaurant històric de la comarca d’Osona, es veu abocada al tancament per manca de personal. És la punta de l’iceberg d’un problema més ampli que afecta la gran majoria de restaurants rurals, fins i tot els que –com la tasca d’Alpens– gaudeixen de gran èxit i una bona reputació. Així ho denuncia la cuinera Maria Nicolau en un vídeo, publicat a Twitter amb el títol “On sou, cuiners?“, en què insta els professionals gastronòmics del país a traslladar-se als restaurants rurals per continuar-ne el llegat.

“Estic molt trista, m’avisen que la fonda d’Alpens –un restaurant preciós, magnífic, un lloc que molta gent de dins i de fora la comarca coneix– tanca perquè no troba relleu”, explica Nicolau. I diu que les dues persones que gestionaven l’establiment fins ara són filles de la propietària –que l’obrí ara fa seixanta-set anys– i no tenen relleu generacional, ni tampoc són capaces de trobar personal.

La manca de mà d’obra a la fonda, de fet, és tan aguda que els responsables s’han vist obligats a tancar entre setmana per cuinar els plats que serveixen els dissabtes, diumenges i dilluns –tres dies en què el local s’omple de clients.

“Costa trobar personal als pobles petits, perquè necessites o bé que tinguin transport o bé que puguin venir-hi a viure“, explica Nicolau. “El que està passant amb la fonda d’Alpens va passar també amb El Collet de Sant Agustí“, afegeix, en referència al mític restaurant del Lluçanès que va haver de tancar les portes fa poc per la manca de personal. I recorda que és un problema que també plana sobre La Rectoria d’Orís (Osona), el futur de la qual penja d’un fil per aquest mateix problema.

És per això que Nicolau –que es mudà a Osona per regentar un restaurant, el Ferrer del Tall, que ja és tota una referència culinària a la comarca– acaba el vídeo demanant-se: “On són els cuiners?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor