Maria del Mar Bonet i Borja Penalba reuneixen els seus directes de tardor en un disc amb la “màgia” de la música en viu

  • L'àlbum anirà acompanyat d'una gira que s'estrena diumenge al Teatre Joventut

VilaWeb
ACN
28.01.2021 - 18:09
Actualització: 31.01.2021 - 18:21

La cantautora Maria del Mar Bonet i el guitarrista Borja Penalba han reunit set dels seus directes els mesos de setembre i octubre al Teatre Micalet de València en el llibre-CD ‘Maria del Mar Bonet amb Borja Penalba‘ (Blau, 2020). Amb les percussions d’Antonio Sánchez, l’àlbum conté cançons noves i inèdites, i la revisió d’algun dels clàssics del seu repertori. Penalba ha dit que el disc intenta transmetre la “màgia” del directe, tot i ser difícil, i inclou temes “des de molt tranquils a molt ‘punkies'”. Els seguidors del duet podran escoltar el repertori en viu de la mà d’una gira de presentació en sis concerts, que s’estrenarà diumenge al Teatre Joventut de L’Hospitalet en el marc del Festival BarnaSants.

La cantautora ha assegurat que fer aquest disc al centre de València, cantant poetes valencians és una “dedicatòria molt íntima” a la ciutat. “Té a veure amb el meu sentiment amorós cap a un país on no he deixat mai d’anar”, ha afegit. De fet, Bonet no ha deixat mai de cantar al País Valencià, i l’any 1970 ja va actuar al Teatre Micalet, el mateix espai on ara, al cap de cinquanta anys i al costat de Penalba, ha enregistrat un directe en plena pandèmia, per a demostrar que la cultura “és segura”.

Un “parèntesi” al caos del món

Bonet ha defensat que el llançament del disc és “parèntesi” del món caòtic actual, on tot el dia es combat “el mateix”. “Poder haver fet un disc i poder cantar diumenge és com alguna cosa que guanyem en contra d’aquest virus”, ha celebrat. Per a ella, l’àlbum és una manera “d’estar a un altre lloc que no té res a veure amb aquest estat caòtic”. Segons les seves sensacions, aquest altre lloc al qual la transporta el disc és un entorn “equilibrat, natural i bonic”, que a més obre una nova etapa.

Igualment, per a ella el disc és una “nova etapa” en la seva trajectòria musical: “Hem començat amb Blau a Mallorca, i per a mi també és una mena de buscar aquest equilibri”, ha dit sobre l’aliança amb la discogràfica. Ha detallat que viu a Mallorca fa uns anys i és “fantàstica” la possibilitat de tenir converses amb una discogràfica que és “un món amable, cordial i creatiu”.

Sobre Penalba, Bonet ha afegit que ser al seu costat també li ha permès d’entrar en uns camins que li han agradat molt, així com aprendre moltes coses, a banda de compartir “complicitats creatives”. “Els artistes hem d’arriscar de tant en tant”, ha defensat la cantautora.

Set anys de feina i un repertori modelat

Per la seva banda, Penalba ha destacat que després de set anys de molta feina i amb un nivell molt alt autoexigència, han triat tretze cançons de les més de seixanta fetes. “Hem anat modificant el repertori fins que hem trobat un que ens ha agradat als dos”, ha detallat. A més, van decidir que l’enregistrament del disc es basés en concerts en viu perquè, per al guitarrista, un dels components “més forts” de la seva simbiosi és precisament el directe.

“Hem intentat apropar la màgia i el caliu del directe el més possible”, ha explicat. El resultat és una barreja dels universos d’ambdós artistes. Ara bé, Penalba també ha reivindicat l’equip humà que hi ha al voltant d’ells, als quals ha definit com a “engranatge imprescindible” en un moment on la cultura sobreviu.

En concret, el disc es va gravar les nits dels dies 9, 10, 12 i 13 de setembre i 7, 10 i 12 d’octubre de 2020 al teatre valencià, en el marc de les celebracions del vint-i-cinquè aniversari de la Companyia Teatre Micalet, i coincidint amb el cinquantenari del primer concert de Maria del Mar Bonet al mateix teatre, l’any 1970. El disc (del qual aviat se n’editarà una edició especial en vinil) culmina la sinergia i progressió artística en les dotzenes de recitals que Bonet i Penalba han fet plegats des de la seva primera col·laboració a escena, el setembre del 2013.

Gira de sis concerts

La presentació d’aquest treball també serà un dels concerts del BarnaSants que sintonitza amb la idea de promoure estrenes a tres bandes (a Catalunya, País Valencià i Illes Balears) que el festival impulsa des de la passada edició. Després de l’estrena d’aquest nou repertori diumenge a L’Hospitalet, tancarà el festival a Catalunya el 25 d’abril amb una actuació a Castelldefels, després de passar per Mallorca (8 de febrer), Balaguer (11 d’abril), País Valencià (20 i 21 de març). La voluntat dels artistes és impulsar altres actuacions al llarg del 2021 arreu del país.

Per al director del BarnaSants, Pere Camps, els sis concerts de la gira seran una “embranzida” per a trobar noves dates i reivindicar més directes els pròxims mesos. Així mateix, ha recordat que la voluntat del BarnaSants és mantenir la música viva com a “compromís cívic”, després de reprogramar gran part dels concerts de l’edició passada.

Actes polítics i música a les Illes Balears

Sobre la possibilitat d’assistir als actes electorals malgrat el confinament municipal, Bonet ha considerat que un míting és “com un acte teatral”, de vegades amb actors molt dolents. “Per què aleshores no es pot fer un acte teatral?”, s’ha preguntat. Per a l’artista aquesta decisió forma part del “caos” del món actual i resulta “difícil d’entendre”. Penalba ha afegit que aquesta resolució demostra el lloc que ocupa la cultura a l’escala de prioritats a la societat actual.

Pel que fa a la salut de la música a les Illes Balears, Bonet ha destacat que cada cop hi ha més artistes, cosa que resulta “fantàstica”, tot i que sempre es dona el comú denominador que la cultura està poc valorada. “És difícil viure en la música, cantar i fer-la, però no hi ha defalliment”, ha defensat la cantautora. Tot i que hi ha més gent que canta i que fa música, hi ha un “ingredient dolent”: que els artistes han de batallar molt per fer música.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor