09.07.2019 - 01:50
Maria del Mar Bonet és una de les veus en actiu més universals de la cançó catalana. Per commemorar els seus cinquanta anys damunt els escenaris, s’estrena el documentari Maria del Mar, que avui emet TV3 al programa ‘Sense ficció’. Dirigit per Joan López Lloret i amb guió de Jordi Bianciotto i Joan López Lloret, recorre la trajectòria de Bonet a partir de la darrera aventura, el disc Ultramar, enregistrat amb músics cubans i presentat en concert a l’Havana el setembre del 2018.
Maria del Mar ofereix un viatge d’anada i tornada d’illa a illa: de Mallorca a Cuba, pels Països Catalans, la Mediterrània i el món. El documentari oscil·la entre el passat i el present i pren com a fils conductors la veu narradora de Bonet i de persones molt properes: familiars, amics i companys del món artístic, entre els quals hi ha Joan Manuel Serrat, Martirio, Manolo García, Nacho Duato, José María Vitier i Javier Mas. Una immersió en el món creatiu de Bonet, en què fa reflexions i confessions inèdites.
L’evolució de Bonet es veu amb les imatges d’arxiu, que mostren una jove cantant de la Nova Cançó que basa el seu repertori en la música tradicional de les Illes i que després passa a ser una artista que cerca inspiració arreu de la Mediterrània i hi aporta el seu bagatge. El film ha estat enregistrat a Cuba, Mallorca, Barcelona i València.
L’exposició que retrata una amistat
També per a commemorar els cinquanta anys de carrera de Bonet, al Palau Robert de Barcelona es podrà veure, a partir del 18 de juliol, l’exposició ‘Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany’, comissariada per Antoni Garau i produïda per la Fundació Toni Catany. La mostra, que ja va ser exposada a Llucmajor, aplega les millors fotografies que Toni Catany va fer a Maria del Mar Bonet. Imatges que transmeten l’amistat entre tots dos artistes i la seva evolució creativa.
La discografia de Bonet és el fil conductor de la mostra. S’hi exposen 180 obres, entre discs, cartells i fotografies. ‘Maria del Mar Bonet a ulls de Toni Catany’ explica la lluita de dues persones compromeses, defensores de la identitat, la llengua i la Mediterrània. Una trajectòria en comú que va començar quan Bonet era als Setze Jutges a Barcelona.
La mostra s’estructura en diversos àmbits: ‘La mirada enamorada’, que aprofundeix la relació d’amistat i admiració entre tots dos artistes; ‘Als ulls de l’amic’, que explora el desenvolupament de la imatge professional de Bonet de la mà de Catany; i ‘Salmaia’ que se centra en el fructífer intercanvi artístic que van aportar cinquanta anys d’amistat. L’exposició s’acaba amb una selecció dels nou retrats més emblemàtics que Catany va fer de Bonet.