12.07.2022 - 14:41
|
Actualització: 12.07.2022 - 19:35
La cantant Maria del Mar Bonet i l’enginyera industrial Alícia Casals han estat distingides amb la medalla d’honor 2022 de la Xarxa Vives d’Universitats en un acte a l’edifici del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental). Es tracta de la màxima distinció que atorga la xarxa, que aplega vint-i-dues universitats de tot el país.
Javier Lafuente, el president de la Xarxa Vives d’Universitats, ha insistit durant l’acte en la importància de “continuar treballant conjuntament i reforçar aliances entre els diferents territoris que compartim llengua i cultura.” La Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats pretén homenatjar la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines, han desenvolupat les persones homenatjades. Des del 1995, l’any en què es van lliurar per primera vegada aquestes medalles, han rebut aquesta distinció un total de vint-i-nou personalitats dels diversos àmbits de coneixement.
Sobre Casals, la primera guardonada de la diada, el rector de la UPC Daniel Crespo ha assenyalat que “ha desenvolupat la seva carrera en el camp de la robòtica, que es trobava en els seus inicis al nostre país, i el focus de la seva recerca es va ampliar fins assolir el primer robot assistencial el 1992 i el primer que assisteix en cirurgia operant en quiròfan el 1995.” Això, ha afegit, li ha permès d’incidir en l’ajut a discapacitats, com també en intervencions quirúrgiques: “Casals cobreix tots els vessants del que ha de ser una enginyera en el món acadèmic, docència, recerca i transferència de tecnologia i fins i tot generar llocs de treball”.
L’encarregada de fer la glosa de la segona guardonada, Maria del Mar Bonet, ha estat Amparo Navarro, que ha assegurat que “hi ha ocasions en què la concessió d’un reconeixement honora tant el destinatari de la distinció com les mateixes institucions que el concedeixen.” L’artista, visiblement emocionada, ha assegurat per la seva banda que “el més important era retornar a la nostra llengua per a la música popular, musicant els nostres poetes i crear les nostres cançons contra una dictadura que anava en contra.” No obstant això, ha afegit que a la llengua catalana encara li queda un llarg recorregut per a fer. “M’agrada molt veure grups nous que comencen i que ho fan cantant en català”, ha dit.
A l’acte també s’ha lliurat el premi Joan Lluís Vives a l’edició universitària en llengua catalana. Els guardonats han estat David Bueno per ‘Hereta’t. Com influeixen en el nostre comportament els gens i la biologia’; Joan Lluís Monjo, Vicent Baydal, Isaac Donoso i Antoni Mas per ‘Parlar de sa: el llegat mallorquí a la Marina’; Juan Salazar, Lucila Aragó i José María Azkárraga per ‘Guia de la València del primer franquisme’; i Carles Amengual per ‘Flora medicinal de les Illes Balears’.