Maria Branyas, la persona més longeva del món, fa 117 anys

  • Nascuda a San Francisco, Branyas viu actualment a la residència Santa Maria del Tura, a Olot

VilaWeb
04.03.2024 - 08:51
Actualització: 04.03.2024 - 11:25

La persona més longeva del món, la catalana Maria Branyas, avui fa 117 anys. D’ençà de fa més de dues dècades, viu a la residència de Santa Maria del Tura a Olot, on fa vida tranquil·lament sense concedir entrevistes ni fer declaracions. Tot i això, la seva família gestiona un compte de Twitter –Super Àvia Catalana, amb més de 15.000 seguidors–, en què ofereix pinzellades del seu dia a dia i de la seva història vital.

Avui, s’espera que la seva família li porti un pastís d’aniversari i les seves companyes al centre li regalin algun treball manual com cada any, tal com explica a l’ACN la seva filla Rosa Moret. Segons que admet, ha anat fent una baixada aquests darrers mesos, i d’ençà de l’estiu passat fa una davallada lenta. Però alhora diu no li fa mal res, no té cap malaltia. Branyas és a dos mesos de ser una de les deu persones més longeves de la història, tot i que ella veu els rècords com a ximpleries.

Segons l’associació Gerontology Research Group (GRG), que nodreix la llista dels rècords Guinness en longevitat, ara mateix hi ha onze persones que han viscut més temps que Branyas, totes dones. El 10 de maig n’haurà avançat dues, de manera que entrarà entre les deu persones més longeves de la història. Aquestes mateixes fonts diuen que solament hi ha hagut quatre persones que hagin arribat a 118 anys, i tan sols una ha passat de la dotzena dècada de vida: la francesa Jeanne Calment, que es va morir a 122 anys i 164 dies l’agost del 1997.

Branyas va esdevenir la persona més gran en vida el 17 de gener de 2023, quan l’occitana Lucile Randon, de 118, es va morir. La segona persona més longeva del planeta ara mateix, segons el GRG, és la japonesa Tomiko Itooka, que té un any menys que Branyas.

En tot cas, la filla de Branyas, Rosa Moret, explica a l’ACN que la seva mare sap que no hi ha ningú al món més vell, però que ella s’arronsa d’espatlles i hi lleva importància. “Diu que això no és cap mèrit ni d’ella ni de ningú”, explica, i afegeix que la família no s’esperava que arribés a viure tants anys. També comenta que li costa fer-se a la idea que la seva mare encapçala el rànquing de longevitat mundial.

Moret explica que no ha estat hospitalitzada, però que amb l’edat, aquests darrers temps, ha perdut visió, oïda i, últimament, també memòria, a banda de la mobilitat, atès que no pot caminar tota sola. Malgrat tot, conserva intactes les facultats mentals i encara pot mantenir conversa amb els seus familiars, els únics que la van a veure a banda del personal de la residència. “Ja no fa entrevistes ni res de tot això, vol tranquil·litat”, diu Moret. La seva mare es passa el dia asseguda a la butaca de la seva habitació, on sovint rep atencions dels professionals del centre.

De San Francisco a Catalunya

Maria Branyas va néixer el 4 de març de 1907 a San Francisco, Califòrnia. El seu pare, Josep Branyas, havia anat a Mèxic per continuar el negoci d’un oncle. Després d’haver passat per Califòrnia, la família es va establir a Nova Orleans, on Josep Branyas va fundar la revista Mercurio. Editada en castellà, publicava texts d’autors de renom, com ara Miguel de Unamuno, i contenia il·lustracions de Ramon Casas.

La família Branyas va retornar a Catalunya quan ella tenia set anys, en ple esclat de la primera gran guerra del segle XX. “Vam arribar amb vaixell. A causa de la guerra, Alemanya atacava el nord i no podies travessar els mars nòrdics, vam haver d’anar per les Açores i per Cuba”, relatava.

Un any més tard, el seu pare es va morir d’una malaltia respiratòria i la mare, Teresa Morera, va decidir que la família romangués a viure a Barcelona, tot i que després es van traslladar a Banyoles. El 16 de juliol de 1931, Maria Branyas es va casar amb el metge Joan Moret al santuari dels Àngels (Gironès), al massís de les Gavarres.

Amb el pas dels anys, ha vist morir pares, germans i fins i tot un fill, l’August, el 2019, quan tenia vuitanta-set anys. El maig del 2020, Branyas es va convertir en la persona més gran del món a sobreviure la covid-19; ja en tenia 113.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor