07.08.2017 - 13:48
MADRID/BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)
L’exministre d’Afers Exteriors i de Cooperació José Manuel García Margallo creu que el Govern espanyol ha d’impedir el referèndum que la Generalitat de Catalunya té previst celebrar el proper 1 d’octubre, però també l’insta a “abordar la qüestió catalana en tota la seva complexitat i profunditat” perquè, al seu parer, “els polsos seran cada vegada més freqüents”.
“L’important no és només que el Govern espanyol impedeixi el procés participatiu; l’important és abordar la qüestió catalana en tota la seva complexitat i profunditat perquè, en cas de no fer-ho, els conflictes puntuals seran el pa el nostre de cada dia”, ha assenyalat Margallo en un article escrit en el diari ‘El Mundo’, recollit per Europa Press.
L’exministre sosté que, si no s’abordar el problema amb Catalunya, “els polsos seran cada vegada més freqüents com ocorre en qualsevol procés de ruptura familiar”: “Un dia serà una manifestació, un altre una asseguda, el de més enllà l’ocupació d’un edifici públic…”, avisa.
Així, Margallo reclama “diàleg” per donar solució al conflicte amb Catalunya, però afirma que “solament pot ser protagonitzat pels qui es comprometin a respectar la legalitat”: “No tindria sentit fer-ho amb els qui una vegada i una altra han manifestat la seva voluntat expressa de fer mànigues i capirotes amb la Constitució”, diu.
“INSTRUMENTS SUFICIENTS” PER IMPEDIR L’1-O
El diputat del PP es mostra “convençut” que l’Executiu impedirà la consulta a Catalunya i apunta que, per a això, “compta amb instruments suficients”. En aquest context, Margallo esmenta l’article 155 de la Constitució espanyola, entre uns altres, però insisteix que “això no prou”.
Així mateix, recalca que “el primer” que han de fer els responsables de la Generalitat de Catalunya “és renunciar a l’amenaça de sedició i comprometre’s a acceptar els fonaments” de la Carta Magna.
A més, defensa que una reforma constitucional ha de “precedir a l’hipotètic referèndum d’autodeterminació, i no a l’inrevés” perquè així ho declara el Tribunal Constitucional. Així mateix, apunta que la decisió final sobre una modificació de la Carta Magna “correspondria en tot cas a les Corts Generals i, en última instància, al poble espanyol”.
NACIONALISME CATALÀ, “REALITAT INDESTRUCTIBLE”
En referència al nacionalisme català, Margallo creu que és “una realitat catalana inconfusible i indestructible” que “ningú” pot discutir i que, al seu parer, “mereix ser reconeguda”. Això sí, critica als independentistes la seva “perpètua vocació d’exclusivitat” i la seva negativa a reconèixer “la realitat hispànica de Catalunya” que “mereix el mateix reconeixement” i és “compartida per molts altres espanyols”.
Enfront de considerar “incompatibles” aquestes dues realitats, el ‘popular’ ha tornat a reivindicar la “tercera via” per “harmonitzar-les” i que aconsegueixi “una coordinació de la qual ambdues realitats resultin beneficiades”.
“El que excloem de partida és la prolongació indefinida d’una situació com la present, de ressentiment i desacord, on portaveus i demagogs es troben cada vegada més còmodes, mentre que una majoria d’espanyols la contempla en silenci, amb una tristesa infinita”, afegeix.
Amb tot, crida a no perdre l’esperança i confia que es reprendrà “la senda de la raó i del compromís dins del respecte absolut i escrupolós” de les lleis: “És dubtós que per a aquesta empresa puguem comptar amb els qui volen la independència a qualsevol preu; és segur que podrem comptar amb la majoria de catalans que volen seguir sent catalans, espanyols i europeus”, conclou.