08.01.2024 - 20:47
|
Actualització: 08.01.2024 - 23:05
Poc menys d’un mes abans de les eleccions gallegues, l’abocament de milions de bocins de plàstic a les costes de Galícia enfronta l’oposició i el govern espanyol amb la Junta de Galícia per la gestió feta, que ha estat comparada amb la del Prestige. El mes de desembre un vaixell de mercaderies polonès va perdre un contenidor, que va caure a la mar prop de les costes de Portugal. Encara ara no saben el volum de l’abocament, perquè no són capaços de saber la xifra exacta de sacs que anaven en aquest contenidor que, pel que sembla, s’ha enfonsat, i aquesta mena de plàstic és difícil de detectar a l’aigua.
Sobre això, el delegat del govern espanyol a Galícia, Pedro Blanco, ha dit que tenen a punt els mitjans per actuar davant l’abocament, però que, per això, la Junta ha d’elevar el nivell d’alerta per contaminació. “Nosaltres no podem entrar en una casa si no ens obren les portes, això és una competència de la Junta de Galícia i és una competència que ha de saber exercir”, ha assenyalat, on ha insistit que ho tenen tot llest per a quan el govern del PP “premi el botó i elevi el nivell”.
Per la seva part, secretari general dels socialistes gallecs, Valentín González Formoso, ha demanat al president gallec, Alfonso Rueda, que “deixi de mentir i ocultar el que està passant” amb aquesta marea de microplàstics que arriben a la costa gallega. I Ana Pontón, candidata i portaveu del BNG, ha recriminat aquest dilluns al PP que, en lloc d’oferir solucions, “estigui repetint la marea de mentides, manipulació i incompetència” que, segons ella, ja va utilitzar el seu partit durant la catàstrofe del Prestige. Recordant així el que va passar amb el famós petrolier, Pontón ha criticat que torni a utilitzar “el mateix mode operandi que durant el cas Prestige, primer ocultant la marea de plàstic i sense actuar ni posar mitjans i, ara, intentant manipular la situació a través dels mitjans públics”, en referència al seguiment realitzat per part de les ràdios i televisió públiques de Galícia.
La Junta acusa l’esquerra d’electoralisme i es nega a activar l’alerta
La vice-presidenta segona i consellera de Medi Ambient, Territori i Habitatge gallega, Ángeles Vázquez, ha estimat que hi ha trenta platges afectades pel vessament, tot i que “amb presència testimonial” de microplàstics. En aquest sentit, ha demanat a l’oposició, però especialment al ministre de Transports espanyol, Óscar Puente, que “no enfangui”, després d’haver acusat la Junta de fer-se l’orni i no fer res per solucionar el problema.
Rueda, per la seva banda, ha lamentat que els partits de l’esquerra “des del primer moment es van posar en mode campanya electoral” i ha reivindicat que la feina del govern gallec no és entrar en polèmica sinó governar i gestionar. “Si altres volen fer campanya –i l’estan fent descaradament–, doncs allà ells. La gent, al final, tampoc no és ximple i s’adona de qui està treballant”, ha afegit.
Ara com ara, el govern continua sense activar el Pla Territorial de Contingències per Contaminació Marina, com sí que ha fet el govern asturià, cosa que permetria la intervenció del govern espanyol. Precisament, el ministre espanyol de Transport i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente, ha acusat la Junta de no fer res d’ençà del 12 de desembre, data en què es detectà per primera vegada la presència de microplàstics.
La posició de l’executiu gallec ha quedat encara més entredit aquesta tarda després que diversos mitjans espanyols hagin revelat que el ministeri espanyol va alertar els ajuntaments afectats per l’abocament el 14 de desembre, 21 dies més tard que no havia dit Rueda.