06.05.2021 - 11:45
|
Actualització: 06.05.2021 - 12:12
Aquesta és la història de Marcus, un nadó que va nàixer a final d’abril a l’hospital la Fe de València, tres setmanes abans del dia esperat. Tant per a Ianula Antonio, sa mare, com per als membres d’un equip multidisciplinari de l’hospital, el naixement de Marcus és una fita que no han volgut que restàs en l’àmbit íntim i familiar.
El mes de gener, Ianula es va contagiar de covid al mateix temps que la seua filla de tres anys. Estava embarassada de vint-i-tres setmanes i va empitjorar tant que la van haver d’ingressar a l’UCI. Alfredo Perales, director de l’Àrea Clínica de la Dona de la Fe, explica que la situació vital de Inaula era de molt perill. L’embaràs complicava o impedia l’aplicació d’algun tractament que dóna bons resultats en malalts de covid, com ara de posar-la de bocaterrosa. L’afectació respiratòria que tenia era tan greu que li hagueren de practicar la tècnica de respiració extracorpòria, anomenada ECMO o pulmó artificial.
El comitè de bioètica
Abans de prendre aquesta decisió, van intervenir-hi l’àrea pediàtrica i el departament de bioètica de l’hospital, perquè una de les opcions era extraure el fetus de la mare. “La situació era desesperada perquè el fetus era pre-viable, és a dir, si el trèiem, tenia unes possibilitats de supervivència molt escasses. Es podia morir o, si continuava viable, podia acabar amb seqüeles molt greus”, diu el metge. Finalment, es va optar per continuar la gestació preservant absolutament la vida de la mare.
Ianula va romandre tres setmanes a l’UCI en aquestes circumstàncies. La van atendre especialistes en reanimació, pneumologia i obstetrícia i ginecologia. Després de passar uns dies a planta, el 5 de març li van donar l’alta, i a final d’abril va infantar Marcus, que va pesar dos quilos i vuit-cents grams. Segons els metges que els atenen, el nadó es troba perfectament. La mare encara té algunes de les complicacions habituals dels pacients que han tingut covid, com ara cansament i mal a les cames.