Marco Tedde: “El català ha de tenir un rol protagonista a l’Alguer”

VilaWeb
Blai Avià i Nóvoa
06.06.2024 - 21:40
Actualització: 11.06.2024 - 00:17

L’actualitat política d’aquest cap de setmana a tot el país, amb l’excepció d’Andorra, serà marcada per les eleccions al Parlament Europeu de diumenge. Però a l’Alguer, les eleccions europees  no tan sols  començaran un dia abans, demà, sinó que, a més, coincidiran amb les eleccions municipals. Marco Tedde, candidat de la coalició de centre-dreta, i Raimondo Cacciotto, candidat de la coalició de centre-esquerra, es disputaran la sindicatura –o batllia– de la ciutat en uns comicis que començaran demà al migdia i s’allargaran fins ben entrada la nit de diumenge.

En aquesta entrevista, Tedde esmenta l’habitatge com el problema principal de l’Alguer, igual que en tantes altres ciutats del país, i reivindica una ciutat que posi els més joves al centre de l’activitat social i política. Alhora, presenta l’Alguer com un pol de la catalanitat a la Mediterrània, i demana d’aprofundir en l’ensenyament del català a la ciutat i de reforçar els vincles institucionals entre l’Alguer i la resta del país.

[La conversa forma part d’un cicle d’entrevistes amb els dos candidats a les eleccions municipals de l’Alguer. Podeu llegir l’entrevista a Raimondo Cacciotto en l’edició d’avui de VilaWeb.]

Quin és el principal problema que té l’Alguer en aquest moment?
—El problema principal de l’Alguer és l’emergència residencial. En aquests últims vint anys o trenta, l’Alguer ha tengut un creixement turístic molt fort, i aquest fenomen ha fet proliferar segones i terceres residències que no es posen a disposició dels residents, sinó que es destinen a ús turístic, en detriment de les parelles joves i de les famílies que cerquen una casa. És un problema seriós, que no es pot resoldre simplement a còpia de construir habitatges de protecció oficial. Cal intervenir en el mercat del lloguer turístic i posar aquests habitatges a disposició dels joves i de les famílies que no poden permetre’s de comprar una casa.

Quina és la proposta del vostre programa que destacaríeu com a més important?
—La nostra proposta més important és el programa “L’Alguer de futur”, un projecte conjunt amb la Universitat de Sàsser que posa al centre l’Alguer per a les futures generacions. L’objectiu és posar en marxa projectes que puguin rebre finançament europeu, regional i italià, també en col·laboració amb altres administracions locals. Volem que la ciutat sigui per a les noves generacions, que el futur sigui per als joves algueresos.

Quin paper creieu que ha d’exercir el català a l’Alguer?
—El català ha de tenir un paper protagonista a l’Alguer. El català és una llengua parlada per deu milions de persones; és el nostre valor adjunt, que ens posa en primer pla en l’àmbit del Mediterrani i que ens dóna un valor afegit respecte de la resta de ciutats que fan competició amb l’Alguer en l’àmbit turístic. L’Alguer s’enorgulleix d’aquesta raguina comuna, i ha donat suport a totes les reivindicacions de Catalunya en l’àmbit del reconeixement del català a la Unió Europea, com també pel que fa a la llei d’amnistia per als independentistes catalans.

Què proposeu per a consolidar l’ús del català a l’escola?
—Creiem que s’ha de promoure i sostenir l’ús del català de l’Alguer a les escoles. En aquests darrers anys, l’alguerès ha tengut una empenta venguda del reforçament de l’activitat de les associacions culturals i, sobretot, del govern regional de Sardenya, que ha promulgat la llei 22/2028 –en què jo vaig treballar i contribuir com a diputat al parlament sard. La llei preveu l’ensenyament del català les escoles, però és necessari anar un pas més enllà. Cal que el govern municipal de l’Alguer esperoni i sensibilitzi de forma activa les escoles de la ciutat perquè presentin projectes d’ensenyament de català en horari curricular i extracurricular. Paral·lelament, cal que es reforcin les activitats de promoció de l’ús de la llengua en l’àmbit comercial, turístic i social, amb iniciatives que posin l’alguerès com llengua principal d’aquestes activitats promocionals.

Quina relació ha de tenir l’Alguer amb la resta dels Països Catalans?
—L’Alguer ha de reprendre les relacions amb la resta dels Països Catalans. En primer lloc, cal aprofundir les relacions institucionals amb tots els països de llengua catalana. L’Alguer, en aquest sentit, ja s’ha agermanat amb ciutats a Catalunya (Tarragona i Balaguer), les Illes Balears (Palma de Mallorca) i Andorra (Encamp). L’objectiu, ara, és establir relacions també amb ciutats del País Valencià. Però no sol això: haurem d’aprofundir les relacions amb les entitats de defensa de la llengua catalana, i també en les relacions en altres àmbits. Penso, per exemple, en el reforçament de les relacions amb la Diputació de Barcelona, però també amb la resta de diputacions catalanes amb què l’Alguer pot col·laborar en qüestions com ara el turisme, el medi o bé el desenvolupament econòmic. Crec que totes aquestes col·laboracions poden ser una font d’intercanvis importants i molt positius per a ambdues parts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor