06.07.2021 - 20:50
|
Actualització: 07.07.2021 - 07:52
L’activista independentista Marcel Vivet, condemnat a cinc anys de presó per haver colpejat suposadament un agent dels Mossos d’Esquadra, veu com una maniobra de rentada d’imatge el recurs de la Generalitat a la sentència que rebaixa a mig any la petició de condemna, però que manté l’acusació. En declaracions a VilaWeb, Vivet diu que està molt enfadat i que “al·lucina” amb el moviment de la Generalitat una vegada ja ha estat condemnat a cinc anys de presó. “Això que han fet no garanteix res, ni que se’m rebaixi la pena ni que no hagi d’ingressar a presó”, exclama. Diu que, ara, la Generalitat fa poc més que gests: “Ja ha fet tota la feina que m’ha portat al tribunal i m’ha acabat condemnant a presó.” Per Vivet, la Generalitat hauria de revisar el cos de Mossos d’Esquadra i depurar-lo perquè no hi hagi més casos com el seu, una solució que diu que aniria a l’arrel del problema: “Aquest cos policíac ens aboca a mi i a milers de persones a processos judicials amb què ens acaben empresonant.”
A més, diu que abans del judici la Generalitat hauria hagut de negociar amb la fiscalia perquè totes dues acusacions rebaixessin la petició de condemna. Considera que aquest recurs d’ara és una maniobra molt cínica. “Podien presentar un recurs i no demanar cap mena de condemna“, assenyala. El secretari general del Departament d’Interior, Oriol Amorós, ha justificat aquest moviment a l’Agència Catalana de Notícies: “Sempre defensarem els servidors públics, però també hem de defensar peticions proporcionals.” “En quin lloc del món defensar els funcionaris vol dir defensar les seves mentides?”, respon Vivet, que considera “més que evident” que construeixen un relat i uns atestats policíacs incriminatoris.
Assenyala que ERC i Junts, que donen suport al govern, han arribat a dir que es fan atestats policíacs desmesurats i que hi ha una persecució. “Si saben que això és així, defensar algú vol dir defensar que menteixi?”, es demana. Per contra, diu que l’obligació que té la Generalitat amb els funcionaris és d’oferir-los assessorament jurídic, però que alhora ha d’avaluar si els defensa d’acord amb els fets reals. “No poden fer una valoració quan és claríssim que un atestat és persecutori i per a incriminar persones?”, pregunta. Encara més en el seu cas i el d’Adrià Catasús: “Els serveis jurídics de la Generalitat van comprovar abans de començar el procés d’instrucció que hi havia dos atestats idèntics.”
Aprofitant aquest recurs, Amorós ha anunciat que els principis que havien inspirat aquest canvi de criteri es farien servir a partir d’ara en aquesta mena de casos. Vivet, per contra, diu que Amorós parla amb “uns aires de magnanimitat impressionants”, però que no ha fet cap pas per posar-se en contacte amb ell i el seu advocat. “Tenim moltes coses a explicar als serveis jurídics i a Interior”, diu.
Segons Vivet, quan la Generalitat acusa judicialment manifestants cedeix a la pressió dels sindicats dels Mossos d’Esquadra perquè no els diguin que en menystenen la tasca. “No són sindicats que defensin els drets laborals, sinó el poder d’aquesta gran part de mossos d’esquadra d’extrema dreta i espanyolista que hi ha dins del cos”, rebla.