10.09.2020 - 01:50
|
Actualització: 10.09.2020 - 08:43
Marcel Mauri, vice-president d’Òmnium Cultural, defensa amb vehemència que aquest Onze de Setembre cal tornar a exercir el dret de manifestació. Explica que l’organització de les concentracions ha estat dissenyada per complir les mesures de seguretat contra la covid-19 i que cal continuar la mobilització per a denunciar la repressió de l’estat espanyol i reivindicar el dret d’autodeterminació i la independència. Mauri creu també que cal lluitar contra les desigualtats que ha accentuat la pandèmia.
—El coronavirus ha capgirat la Diada de cap a peus. Més enllà d’això, quin valor té la d’enguany?
—En primer lloc, la constatació que tres anys després de l’1-O, tres anys després de la repressió, l’estat espanyol i el govern espanyol continuen tenint la mateixa dinàmica. Continuen posant davant de tot la persecució política. I malgrat tot, malgrat la pandèmia, malgrat el confinament, la ciutadania del nostre país es manté tossudament alçada, per tal de continuar avançant per resoldre políticament el conflicte, per la llibertat dels presos i exiliats, i evidentment per lluitar per la independència de Catalunya. I això, més enllà que aquest Onze de Setembre es pugui expressar amb més intensitat o menys, perquè per damunt de tot, hi posem la vida, la salut i la seguretat…, malgrat tot això, serà un Onze de Setembre per la llibertat.
—Hi ha hagut molts pronunciaments des del govern o des de l’òrbita del govern perquè no es fes o es reformulés la mobilització. Com llegiu aquesta pressió?
—Jo crec que enguany l’ANC, que té el lideratge de la manifestació, ha posat per damunt de tot la salut de les persones. Aquesta manifestació no té res a veure amb les anteriors, que van desbordar els carrers del nostre país. Aquests anys no serà això; per tant, ningú no ha de patir. Serà una concentració segura per a tothom i s’han atès tots els consells que ha fet el govern. De fet, tant Òmnium com l’ANC i la societat civil, hem estat molt responsables durant tot aquest confinament i hem abocat els nostres recursos en la lluita contra la pandèmia i les seves conseqüències. I aquesta crisi revela una crisi social i econòmica, que s’afegeix a la crisi democràtica de l’estat espanyol. Per això donarem aquesta resposta exemplar l’Onze de Setembre.
—I com interpreteu que cap membre del govern no participi en la mobilització?
—Entenc que és una decisió de govern i que respectem. Hem de recordar que l’any passat a la zona davantera, l’ANC ja va decidir de no convidar-hi polítics. A més a més, seran unes concentracions amb poca gent. Entenc que deuen tenir motius. Em sembla que tampoc no se n’ha de fer polèmica.
—A qui creieu que interessa que no s’acabi fent la concentració?
—Que ens quedem a casa, ens silenciem, que no sortim als balcons, que apaguem el Twitter i callem, interessa als repressors, al govern espanyol i a tots els poders que cal combatre i afeblir. Per tant, no podem deixar de mobilitzar-nos. Els darrers anys hem demostrat que tenim formes molt diverses de mobilitzar-nos. Hem sabut posar sobre la taula el debat públic i polític, la lluita per l’autodeterminació, per la llibertat dels presos i exiliats, per l’amnistia. Per tant, aquest Onze de Setembre hi tornarem. I és justament allò que no volen, perquè la repressió cerca això, silenciar-nos i aïllar-nos.
—Òmnium farà un acte al matí, però no se n’ha sabut gaire informació. De què es tractarà?
—Doncs encara no me’n deixen donar gaires detalls. Puc explicar que serà un acte amb una càrrega política important i on farem visible la repressió, juntament amb entitats com ara Alerta Solidària i Irídia. Volem posar al centre el mapa de la repressió. Perquè això no és una qüestió d’en Jordi Cuixart, que ara es passa vint-i-tres hores en una cel·la de vuit metres quadrats; això tampoc és tan sols una qüestió del president Puigdemont, que fa tres anys que és a l’exili; o d’Oriol Junqueras i la resta de presos polítics. Això afecta la gent que va a declarar als jutjats de Figueres o Girona, de la sindicatura electoral i centenars de ciutadans anònims que són perseguits. Queden molts judicis per fer, i malgrat la repressió del govern espanyol, aquest Onze de Setembre direm ben alt que cal l’amnistia i l’autodeterminació.
—Quina importància hi doneu, al manteniment del dret de manifestació?
—És tan fonamental! Va ser Amnistia Internacional que va dir que amb la sentència contra el procés el dret de manifestació, el dret de protesta perillava de mort a l’estat espanyol. Per tant, és molt important que tornem a defensar aquesta capacitat de manifestar-nos; sempre posant al centre de tot la seguretat, la vida de les persones. Però això volem construir la República, construir un país, que sigui just, que sigui lliure, que no quedi ningú enrere, que tinguem els instruments. Per lluitar contra les desigualtats tan greus que deixa aquesta pandèmia, i alhora també que no ens robin els drets, no podem aguantar que un cap d’estat o un president del govern espanyol avalin, instiguin i orquestrin una fugida d’un corrupte com el rei emèrit. I que a sobre no puguem exercir el nostre dret de manifestar-nos, de protestar, el dret legítim d’autodeterminació, que és el que continuarem reivindicant aquest Onze de Setembre i l’endemà, i sempre que calgui.
—Què dieu a la gent que té por de sortir al carrer a manifestar-se presencialment?
—La crida que ha fet també l’ANC, que la gent surti als balcons, permet de participar-hi des de casa, i garanteix que qualsevol persona que no ho vegi clar o per qüestions de salut no pugui moure’s pugui participar-hi. S’ha procurat, a més a més, que ningú no hagi de desplaçar-se si vol anar a alguna concentració, que ningú no hagi d’agafar el cotxe, el tren ni el transport públic, que tothom ho tingui a tocar de casa. Seran concentracions molt controlades. De la mateixa manera que podem anar a un restaurant i complir les mesures seguretat, o podem anar al teatre, o la Setmana del Lllibre en Català, aquests dies, doncs també podem fer aquestes concentracions. La gent s’hi ha d’inscriure, de manera que tot estarà molt controlat, amb tota la seguretat del món.