20.12.2020 - 22:00
|
Actualització: 21.12.2020 - 02:16
La Marató del 2020, dedicada a la covid-19 ha recaptat en la seva darrera actualització, passades ja les dues de la matinada, 10.305.819 euros.
Al matí, els quatre conductors del programa –Raquel Sans, Laura Rosel, Mònica Terribas i Jordi Basté– s’han desplaçat fins als hospitals barcelonins del Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron i al d’Igualada per conèixer de primera mà els professionals que lluiten contra la malaltia. A partir de la tarda el programa s’ha emès des del plató de TV3, on s’ha donat veu a testimonis que han passat el coronavirus.
El tret de sortida l’ha donat a les vuit del matí Roger Escapa des de Catalunya Ràdio amb un reportatge protagonitzat pels treballadors de l’Hospital d’Igualada. Just després, el programa radiofònic s’ha traslladat a la Casa dels Canonges, espai on es va confinar el president Quim Torra, qui ha recordat els mals moments durant l’inici de la crisi sanitària al mes de març. “Va arribar un moment que pensava que no aguantaríem tantes morts”, ha assegurat Torra, que també ha afirmat que ara “s’enfila per les parets” seguint la gestió de la pandèmia des de fora del govern i no podent ajudar.
A les deu del matí, Jordi Basté ha connectat des de la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic, Mònica Terribas des del Recinte Modernista de Sant Pau i Raquel Sans des de Vall d’Hebron. I Laura Rosel està a Igualada, l’epicentre del coronavirus de Catalunya durant els primers dies de la pandèmia. Tots ells teixeixen un “homenatge” als professionals essencials en la lluita contra el coronavirus.
A la tarda, s’ha substituït la tradicional “gran celebració” al plató de TV3 per una trobada “petita i segura d’amics” amb moments de sensibilització i divulgació científiques de la mà de testimonis i experts de l’àmbit sanitari. En total, quinze hores de televisió, divulgació i micromecenatge científic.
Donacions per internet i Bizum
Un altre dels canvis rellevants de La Marató d’enguany és que no s’ha vist la típica imatge de centenars de voluntaris, alguns dels quals polítics, agafant telèfons a diversos punts del Principat. Les restriccions de cabuda derivades de la covid-19 han obligat a donar prioritat a les aportacions per internet, si bé també es poden fer per telèfon, trucant al 900 21 50 50. De totes maneres, es recomana de reservar les línies per a les persones sense accés a internet.
Enguany, per primera vegada, també es poden fer les donacions per Bizum, la tecnologia que ofereixen alguns bancs des de les seves aplicacions mòbils per a fer un pagament a un contacte del telèfon. Per a fer-ho, cal anar a l’apartat de “Donacions” de l’aplicació i introduir-hi el número 33 333.
Dificultat per a recaptar fons els dies previs
El director de TV3, Vicent Sanchis, destacava que un dels primers esculls amb què s’havia topat el programa va ser la falta de recaptació de fons amb activitats prèvies, atès que la majoria no s’havien pogut fer o havien estat virtuals.
Amb tot, sí que se n’han pogut fer algunes de presencials, com la cursa de la Mercè, la tradicional marxa nòrdica de l’Hospital del Mar i la cursa de natació en aigües obertes de Tarragona. També s’emetran imatges amb activitats de caràcter artístic, com un mural gegant amb fotografies de nadons nascuts al Vallès Oriental o un altre mural, pintat per Philip Stanton al vestíbul de l’Hospital de Sant Pau, en reconeixement al personal sanitari.
A diferència d’altres anys, la sol·licitud d’ajuts per a la recerca per a reduir l’impacte de la covid-19 s’avançarà i s’obrirà l’endemà del programa, a la web de La Marató, on el mateix dia 21 de desembre es trobaran les bases i els
formularis per a participar-hi. Es podran presentar sol·licituds fins al 18 de gener vinent.
Obeses, la banda del programa
La música ha estat un dels elements clau de La Marató de TV3, amb la venda del disc en què artistes d’estils diversos cedeixen les seves veus per recaptar fons. Alguns dels qui han participat enguany han actuat al plató de TV3, com ara Nil Moliner i Manu Guix, Sebastián Yatra, Beret, Diana Navarro, Rozalén i l’Escolania de Montserrat, Ladilla Rusa, Black Music Big Band i Miquel Moya i Intana. El programa també ha tingut les actuacions d’Aitana, Blaumut, La Pegatina, Sílvia Pérez Cruz, Amaia, Antonio Orozco, Judit Neddermann, Pau Vallvé, Miki Núñez, Gemma Humet, Stay Homas, Sopa de Cabra i Bad Gyal.
A més, els osonencs Obeses han amenitzat tot el dia com a banda del programa. Pau Aran, que ha estat durant anys ballarí de la prestigiosa companyia de dansa de Pina Bausch, ha fet una actuació molt especial dedicada a Josep Castañé, el sogre de la seva germana gran, que va morir fa uns mesos a causa de la covid-19, i la Producció Nacional de Circ ha presentat l’espectacle Estat d’emergència.
Orgull de programa, segons els presentadors
Pel periodista Jordi Basté, La Marató és un dels millors programes d’Europa perquè “uneix tothom”. “La Marató és un orgull de país i cal destacar la cintura de canviar la temàtica”, va dir en la presentació del programa, i va avançar que intentarien de “comunicar allò que s’ha patit, que es pateix i que encara es patirà”.
En una línia similar, Terribas va constatar que el programa arribava en un moment de “pic” pandèmic, però que l’objectiu era que el dia de La Marató estigués “garantit”. “El programa ha de servir per a obrir una finestra i advertir que la vacuna no és la solució, sinó que quan torni a arribar un nou coronavirus, la recerca ens agafi més preparats”, va dir.
Rosel va marcar com a objectiu del programa “posar cara amb noms i cognoms a les xifres”, una de les experiències “més colpidores” que ha viscut. Alhora, va reivindicar la feina d’equip, perquè si alguna cosa ha demostrat la pandèmia, diu, és que només essent solidaris “ens en sortirem”.
“És un privilegi, un honor i una responsabilitat ser en aquest programa”, va reconèixer Raquel Sans. La periodista va destacar la funció “d’acompanyament col·lectiu” i pedagògic que farà el programa, en una malaltia en què “tothom s’hi sentirà representat”.