06.09.2018 - 10:52
El conseller d’Afers estrangers, Ernest Maragall, reunirà a la seu del departament divendres els quatre delegats a l’estranger per ‘repassar els objectius i la definició d’estratègies respectives i comunes’. En una entrevista d’Europa Press, el conseller ha avançat que en la reunió hi assistiran els delegats del Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén; de Suïssa, Manuel Manonelles; d’Alemanya, Marie Katinka i el d’Itàlia, Lucca Bellizzi.
Qui no podrà acudir a la reunió és Meritxell Serret, nomenada delegada a Brussel·les, perquè té una ordre de detenció a Espanya. Tanmateix, participarà en la trobada per videoconferència: ‘Que es pugui moure per tot Europa però no pugui venir a casa seva és un absurd, però també una mostra de la injustícia persistent’.
El conseller es mostra confiat a poder concretar en breu la segona fase de reobertura de les delegacions amb la concreció de llocs i modalitats de presència, perquè, segons el país i els interessos de Catalunya, en alguns llocs hi haurà seu física però en d’altres no. La reobertura de la seu de Berlín està prevista pel 20 de setembre en un acte on Maragall estarà acompanyat de la delegada, que va ser destituïda pel govern Rajoy en aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola i que ha estat restituïda.
‘Estem parlant d’ampliar el ventall de possibilitats i de modalitats de representació. En algunes pensem en estructures més fixes —en delegacions—, i en d’altres en canvi estarem pensant en figures més flexibles associades a objectius territorials o específics del moment per a un o altre territori’, ha explicat.
Per a les delegacions dels Estats Units i França es va obrir un concurs públic el termini del qual per presentar candidatura finalitza el 15 de setembre. Maragall vol ser ‘prudent i àgil’ en tots dos nomenaments, que vaticina que es produiran aquest mes de setembre. La voluntat de la Conselleria és crear un precedent i definir uns criteris per designar els delegats: ‘No dic que no pugui haver-hi excepcions. Pot haver-hi alguna situació o destinació que recomani mantenir un criteri més de confiança política. Però quan fem això és perquè estem decidits que aquest sigui el criteri general’.
Amb aquesta mesura, la conselleria vol adreçar-se al talent català a Catalunya i la resta del món ‘per posar-lo al servei de l’interès general i de les institucions del país’. Així, busquen gent que tingui experiència, coneixements, formació, sense necessitat d’estar associada a cap partit o associació, però tingui els mèrits necessaris per desenvolupar la funció, per fer evident que ‘Catalunya compta amb capacitat diplomàtica professional’.