Els mapes que mostren la manera com les temperatures i els incendis acceleren l’afebliment de l’Àrtic

  • L’Agència Europea de l’Espai diu que ‘la regió s’escalfa entre dues vegades i tres més que la mitjana mundial'

VilaWeb

Redacció

30.08.2020 - 10:06
Actualització: 30.08.2020 - 10:59

L’Àrtic ha registrat aquests darrers mesos i especialment aquestes darreres setmanes un augment de les temperatures elevat i alarmant. Això s’afegeix, a més, al fet que hi ha hagut diversos incendis forestals greus i s’hi detecta una nova acceleració de la fusió glacial. L’Agència Europea de l’Espai (AEE), que ha difós unes imatges impactants sobre la situació al continent, explica: ‘La regió s’escalfa entre dues vegades i tres més que la mitjana mundial, cosa que té impacte en la natura i la humitat a escala mundial.’

L’AEE recorda que, segons el Servei de Canvi Climàtic Copèrnic, el juliol d’enguany ha estat el tercer mes de juliol més càlid registrat mai a la Terra. L’11 d’agost proppassat, l’estació Eureka, a vuitanta graus de latitud nord, va registrar 21,9°C, la temperatura més alta registrada mai tan al nord. Un mapa elaborat per l’Agència mostra les temperatures detectades aquell dia a la zona.

Agència Europea de l’Espai

Les greus conseqüències de l’escalfament

L’AEE avisa que aquest augment de les temperatures pot tenir efectes potencialment devastadors. En primer lloc, perquè han causat diversos incendis forestals al Cercle Polar Àrtic, el fum dels quals deixa anar gasos contaminants. L’Agència informa que, tan sols el mes de juny, els incendis havien emès l’equivalent a 56 megatonelades de diòxid de carboni, entre més, i que això altera el clima mundial. El satèl·lit Copèrnic Sentinel-3 ho mostra en aquest mapa.

En segon lloc, hi ha greus conseqüències per al desglaç. Les dades de l’Agència Europea de l’Espai permeten d’observar que la capa de permagel s’ha reduït encara més aquests darrers mesos, cosa que ‘allibera metà i diòxid de carboni a l’atmosfera, afegint-hi aquests gasos d’efecte hivernacle, i causant així un escalfament i un desglaç encara més gran, com un cercle viciós’, recorden.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor