[MAPA INTERACTIU] El govern publica la cartografia de la repressió de l’1-O

  • Recull imatges i vídeos per ubicar en el temps i en l’espai la repressió abans i després del dia del referèndum

VilaWeb

Redacció

03.07.2019 - 14:52

L’Oficina de Drets Civils i Polítics de la Generalitat ha publicat un mapa interactiu de la repressió a Catalunya al voltant del referèndum d’independència del Primer d’Octubre. El mapa, recull imatges i vídeos per ubicar en el temps i en l’espai la repressió abans i després del dia del referèndum. La cartografia parteix de 490 punts, que s’aniran actualitzant en català, castellà i anglès, on es van vulnerar alguns dels drets inclosos dins de l’àmbit d’actuació de l’oficina: vida i integritat física i moral, llibertat d’expressió, manifestació, participació política, procés just. Podeu consultar-lo fent clic ací.

La pàgina web també recull un document de balanç amb dades concretes sobre la repressió. Així per exemple consta que 1.083 persones van ser ateses de l’1 al 4 d’octubre del 2017, segons dades de la xarxa sanitària. La distribució va ser d’un 68% homes i un 32% dones d’entre 40 i 65 anys majoritàriament.

En concret, el mateix dia 1 d’octubre de 2017 es van realitzar 1.066 assistències sanitàries, amb 1.221 diagnòstics, dels quals 1.143 van ser traumatismes (34, cranioencefàlics); 2 conjuntivitis per gas pebre; i 76 trastorns d’impacte emocional. Dels 712 alcaldes de l’Associació de Municipis per la Independència, 78 van ser investigats, amb 62 arxius (a 14 de març de 2019) i 16 en tràmit.

 Així mateix, s’apunta que les càrregues policials han donat lloc a 27 peces separades, al jutjat número 7 de Barcelona, per violència policial durant l’1 d’octubre del 2017; i que 22 jutjats més han mantingut obertes diligències per violència policial al territori, fora de la ciutat de Barcelona. En aquest sentit, només a Sant Carles de la Ràpita es van produir 85 denúncies per violència policial. 

Les conseqüències del 155

 El web detalla l’impacte de l’aplicació contra Catalunya de l’article 155 de la constitució espanyola. Per exemple, segons dades recollides per l’ODCP, el 155 va suposar l’exili de 7 persones, 13 empresonades, 12 detingudes, 259 cessades, 24 organismes suprimits o dissolts, 4 intervinguts i 108 iniciatives normatives que van decaure del seu tràmit. 

 Finalment, i segons la Comissió d’Economia del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC), els tres grans elements de pressió de l’estat espanyol contra l’economia catalana davant el referèndum van ser: la retirada de dipòsits; l’aplicació de l’article 155; i la modificació legislativa per a impulsar el canvi de seu social d’empreses.  

La cartografia és un mandat del parlament

Amb la publicació de les dades el govern dóna resposta a la Moció 51/XII del Parlament sobre el balanç del primer any de legislatura pel que fa a la repressió, la defensa dels drets fonamentals i l’autodeterminació que l’instava a elaborar aquesta cartografia i ‘fer-la accessible a tota la ciutadania’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor