El Mapa de la Censura documenta cinc-cents incidents contra la llibertat d’expressió d’ençà del 2019

  • La majoria d'agressions, amenaces, intimidacions i obstaculitzacions a la tasca periodística les han causat els cossos policíacs

VilaWeb
ACN
29.04.2021 - 16:02

El nou Mapa de la Censura de l’Observatori Crític dels Mitjans Mèdia.cat ha documentat d’ençà del 2019 fins a 476 incidents que han compromès la llibertat d’expressió i el dret a la informació a periodistes i ciutadans dels Països Catalans.

El portal, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils, detalla 115 agressions físiques contra professionals de la informació, de les quals la majoria van tenir lloc el 2019. La majoria d’agressions, amenaces, intimidacions i obstaculitzacions a la tasca periodística les han causat els cossos policíacs, sobretot durant les mobilitzacions contra la sentència del procés el 2019, les protestes més recents per l’empresonament de Pablo Hasél o en la cobertura de desnonaments.

D’altra banda, i en aquest cas des del 2017, es detecta un creixement clar dels atacs per part de l’extrema dreta tant a professionals de la informació com a expressions artístiques.

Seixanta-un casos d’ençà de començament d’any

En els primers quatre mesos d’aquest 2021 el Mapa de la Censura ha recollit un total de seixanta-un casos, en què destaquen vint-i-sis agressions físiques i vint amenaces, intimidacions i obstaculitzacions. D’aquestes, vint han estat causades pels cossos policíacs.

Aquest 2021 també han augmentat les amenaces i agressions de l’extrema dreta als professionals de la informació, concretament arran de la presència de Vox a la campanya electoral de Catalunya.

El nou Mapa de la Censura es va presentar ahir a Sants amb la participació de Ferran Casas, president del Grup Barnils; Elisenda Rovira, editora de Mèdia.cat; Gemma Garcia, coordinadora del Mapa de la Censura; i el testimoni de l’Elise Gazengel, periodista francesa a Barcelona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor