29.04.2016 - 22:00
|
Actualització: 30.04.2016 - 11:48
Una de les conseqüències de la guerra de Successió al nostre país va ésser el pas de l’illa de Menorca a la Gran Bretanya, arran del tractat d’Utrecht. La sobirania britànica es va estendre durant una mica més de setanta anys, en tres etapes: del 1708 al 1756, del 1763 al 1782 i del 1798 al 1802. Foren set dècades que van comportar canvis econòmics, socials i culturals importants a l’illa, especialment a la zona del port de Maó, convertida ben aviat en una base naval britànica de primer ordre a la Mediterrània.
Destacar i divulgar la influència anglesa, present en l’arquitectura, el vocabulari, els costums, la gastronomia i les infrastructures, és justament l’objectiu de la jornada ‘El segle XVIII: l’herència britànica a Menorca’, organitzada per l’Ajuntament de Maó i que proposa un ampli programa d’activitats.
A banda la conferència ‘Perspectiva artística de l’època de Ramis i Albertí’, que va pronunciar ahir el científic i dramaturg Sergi Marí, la jornada proposa durant tot el dia d’avui un mercat de productes anglesos i menorquins a la plaça de la Constitució. Al mateix lloc farà una xerrada a migdia la guia Christine Brooker, sobre la Menorca britànica. I des d’aquí sortirà a dos quarts de sis la ruta ‘Els boínders de Maó i el llegat anglès’.
La jornada es completa amb una hora del te a les cinc, en molts bars del centre de la capital menorquina, i amb la representació de l’obra teatral ‘Lucrècia’, de Joan Ramis i Ramis (1746-1819), al saló de plens de l’ajuntament a les vuit del vespre.
Informació relacionada:
Canvis econòmics i socials en la Menorca britànica (article de Miquel Àngel Casasnovas)
La catalanitat cultural i lingüística de la Menorca colonial del segle XVIII (article de Josefina Salord)