Maó torna a ésser britànic per un dia

  • L’ajuntament organitza una jornada de descoberta i divulgació de l’herència deixada per les set dècades de sobirania anglesa de Menorca al segle XVIII

VilaWeb

Redacció

29.04.2016 - 22:00
Actualització: 30.04.2016 - 11:48

Una de les conseqüències de la guerra de Successió al nostre país va ésser el pas de l’illa de Menorca a la Gran Bretanya, arran del tractat d’Utrecht. La sobirania britànica es va estendre durant una mica més de setanta anys, en tres etapes: del 1708 al 1756, del 1763 al 1782 i del 1798 al 1802. Foren set dècades que van comportar canvis econòmics, socials i culturals importants a l’illa, especialment a la zona del port de Maó, convertida ben aviat en una base naval britànica de primer ordre a la Mediterrània.

Destacar i divulgar la influència anglesa, present en l’arquitectura, el vocabulari, els costums, la gastronomia i les infrastructures, és justament l’objectiu de la jornada ‘El segle XVIII: l’herència britànica a Menorca’, organitzada per l’Ajuntament de Maó i que proposa un ampli programa d’activitats.

A banda la conferència ‘Perspectiva artística de l’època de Ramis i Albertí’, que va pronunciar ahir el científic i dramaturg Sergi Marí, la jornada proposa durant tot el dia d’avui un mercat de productes anglesos i menorquins a la plaça de la Constitució. Al mateix lloc farà una xerrada a migdia la guia Christine Brooker, sobre la Menorca britànica. I des d’aquí sortirà a dos quarts de sis la ruta ‘Els boínders de Maó i el llegat anglès’.

La jornada es completa amb una hora del te a les cinc, en molts bars del centre de la capital menorquina, i amb la representació de l’obra teatral ‘Lucrècia’, de Joan Ramis i Ramis (1746-1819), al saló de plens de l’ajuntament a les vuit del vespre.

Informació relacionada:

Canvis econòmics i socials en la Menorca britànica (article de Miquel Àngel Casasnovas)

La catalanitat cultural i lingüística de la Menorca colonial del segle XVIII (article de Josefina Salord)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor