Troben un manuscrit inèdit de Víctor Català en què descriu un ball popular dels pescadors de l’Escala

  • El text inèdit s'ha trobat durant el procés de digitalització dels manuscrits de Caterina Albert que es conserven a l'arxiu històric del municipi

VilaWeb

Redacció / ACN

07.08.2024 - 15:28
Actualització: 07.08.2024 - 18:09

L’arxiu històric de l’Escala (Alt Empordà) ha trobat un manuscrit inèdit de Caterina Albert i Paradís, coneguda artísticament com a Víctor Català, on fa una minuciosa descripció del Ball del Drac, una antiga dansa tradicional que es ballava per carnaval i que ara reviu a cada edició de la Festa de la Sal. L’escrit descriu com els pescadors feien una corrua, seguint el primer que portava un ble encès. “El joc consistori en giragonsar d’aquí d’allà per la sala, la comparsa sencera, a tall de monstre apocalíptic”, hi anota. El text inèdit s’ha trobat durant el procés de digitalització dels manuscrits que es conserven a l’arxiu històric del municipi.

El Ball del Drac es feia a la mitja part de la festa i hi participaven pescadors vestits de blanc que portaven la cara enfarinada. S’apagaven els llums de la sala on se celebrava el carnestoltes i els dansaires sortien en corrua agafats de la faixa del de davant. L’origen del nom és que el ballarí que es col·locava al davant duia un pal a la boca, amb foc als dos extrems, i havia de cremar la cua del qui anava al darrere de la filera.

Es ballava als pobles de la Costa Brava. El folklorista Joan Amades, que li atribueix un origen molt antic d’ofrena a les divinitats de la mar perquè incorpora l’element foc, el va veure ballar a Palamós (Baix Empordà) i explica que els pescadors li van dir que l’havien après a l’Escala. Al manuscrit que s’ha descobert ara, Víctor Català el fa propi del municipi.

El mestre de danses Josep Clos Blanco va recuperar-lo a partir de la descripció que li’n van fer els últims dansaires i als anys 70 el va incorporar al repertori de l’esbart La Farandola. Dues dècades després, a partir de la creació de la Festa de la Sal s’ha inclòs a la ballada de les danses ancestrals.

És una de les icones de la festa. Es dansa a la platja, amb els peus descalços, s’acaba quan el foc s’apaga amb l’aigua del mar i la immersió dels dansaires. A més, recentment s’ha incorporat també un ball del Drac infantil a la Festa de la Sal, garantint-ne la continuïtat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor