29.11.2019 - 18:08
L’ex-batllessa de Madrid, la jurista Manuel Carmena, ha comparegut a la comissió d’estudi sobre drets civils i polítics del Parlament de Catalunya, on ha assistit per a comentar el funcionament del grup de treball de l’ONU sobre detencions arbitràries del qual ella mateixa va formar part entre 2004 i 2009. Carmena ha parlat de la sentència contra els polítics catalans i l’ha valorada com a ‘desproporcionada’ perquè inclou una pena molt elevada i considera que el delicte de desobediència ‘estava massa aïllat’ dels fets.
En aquesta línia, ha defensat que els fets del 2017 no van ser ‘actes d’expressió’ individuals ni un moviment ‘d’activistes’, sinó que formaven part ‘d’un col·lectiu dirigit des del Govern per fer actes pacífics de pressió per aconseguir la independència’. ‘No es desobediència civil’, ha afegit.
Creu que la situació actual a Catalunya és ‘desastrosa’ en comparació a la de mitjans del 2017 però està ‘convençuda’ que ‘a través del diàleg es pot aconseguir el que ara sembla impossible’. En la seva compareixença a la comissió d’Estudi sobre els Drets Civils i Polítics al Parlament, Carmena ha insistit que seria ‘interessant’ la presència d’un mediador.
En aquest sentit, ha recordat a l’independentisme que mai es una bona idea agafar ‘el camí curt’ ni amb violència per aconseguir un objectiu i que, en el seu moment, ja va avisar el Govern que el referèndum ‘il·legal’ era un ‘erro’. Carmena ha recordat que ‘es pot reformar la Constitució, però no saltar-se-la’ i que, si es fa, ‘tindrà les seves conseqüències’.