20.04.2020 - 20:00
|
Actualització: 20.04.2020 - 20:48
TEMA DEL DIA
Mínims. En tots els manuals del filibusterisme parlamentari hi ha un apartat molt conegut que recomana que, si alguna qüestió no t’interessa o la vols dilatar, formis una comissió parlamentària. És la millor manera d’eternitzar-la, de convertir-la en un circ mediàtic i que acabi amb uns acords de mínims que siguin tan mínims que no calgui aplicar o ja sigui massa tard per a fer-ho. El PP ha aconseguit de convertir els pactes de la Moncloa que proposava Pedro Sánchez –i que va rebatejar com a ‘taula de la Reconstrucció’, per llevar la pols tardofranquista que tenia el primer nom– en una comissió parlamentària. El PSOE no ha tingut més remei que acceptar-ho, cosa que és un símptoma clar de debilitat política, després de la reunió que han tingut Sánchez i Casado.
Casado, teledirigit per José María Aznar, no té interès en cap pacte que no sigui per a salvar la unitat d’Espanya i fer fora el govern del PSOE-Podem. Intenta de treure el màxim rèdit partidista de la caòtica gestió que el govern de Pedro Sánchez fa de la crisi del coronavirus, però com a partit de govern ha de guardar les formes i fer veure que va a favor dels pactes d’estat. Ara, a l’hora de jugar amb les xifres de morts, no té escrúpols a llançar les autonomies que governa contra el govern espanyol, amb la presidenta de Madrid com a punta de llança d’una demagògia que serveix per a tapar la seva incompetència. Tot això, emprant un llenguatge ultranacionalista i anticomunista que costaria molt de diferenciar del de Vox. El PP sap que un pacte d’estat és ara mateix donar oxigen a Sánchez, però com que no pot oposar-s’hi frontalment, el dilata en una comissió del congrés espanyol, que ara per ara és tancat i no té data de reobertura.
El pla del PP també remata qualsevol possible participació efectiva de les comunitats autònomes, com havia ideat Sánchez, perquè les relega a la comissió general de comunitats autònomes del senat espanyol, on s’haurien de debatre les qüestions que les afecten. Aquesta comissió del senat no ha funcionat mai i tant Catalunya com el País Basc solen evitar d’acudir-hi perquè no pretén sinó diluir la seva condició de nacions, amb un maquillatge de federalisme igualitari. Funciona a l’estil de les reunions dominicals de Pedro Sánchez, en què comunica les decisions que ha pres i els presidents autonòmics tenen el dret d’expressar l’opinió, sense que mai sigui presa en consideració, sobretot la de Quim Torra i Íñigo Urkullu.
La liquidació de la taula de la Reconstrucció pel PP deixa Sánchez en un mal pas, perquè li costarà de vendre aquesta ensarronada a la resta de partits, i encara més als independentistes. Uns pactes de la Moncloa o taula de la Reconstrucció tenien el perill que anessin més enllà de la necessitat de prendre mesures per a superar la crisi econòmica i intentessin, aprofitant l’avinentesa, de blindar la recentralització que s’ha fet de la gestió de la pandèmia. Aquest perill no ha desaparegut, perquè en això el PP i el PSOE són com dues gotes d’aigua. A les reunions que Pedro Sánchez ha fet amb Gabriel Rufián i Laura Borràs no ha aprofundit gaire a l’hora de definir què implicaven aquests pactes perquè segurament tampoc no ho sap exactament. Sánchez ha informat ERC i Junts per Catalunya enviant un correu electrònic a les sis de la tarda. Això demostra quin poc interès li suscita la presència de l’independentisme. Un desinterès que és mutu, si més no fins ara.
MÉS QÜESTIONS
Puig garanteix que la Generalitat podrà pagar les factures malgrat l’infrafinançament. Malgrat la manca crònica de finançament, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que en aquests moments la liquiditat per a atendre l’emergència sanitària és garantida. Per tant, el Consell pot pagar les factures d’empreses i proveïdors. Segons Puig, les necessitats de liquiditat per a les actuacions de la pandèmia del coronavirus en aquest semestre són de 2.200 milions d’euros, dels quals ha dit que ja se n’havien aconseguit 1.303, vora el 60%. A més, la Generalitat negocia amb el govern espanyol per a rebre com més aviat millor el FLA extraordinari, que serà de 1.550 milions. El president s’ha reunit amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, per discutir com es repartirien els fons procedents de l’extra de liquiditat que va anunciar el govern d’Espanya per a les comunitats autònomes. Aquest cap de setmana, en la videoconferència del president espanyol, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics, va comunicar-los que l’executiu espanyol injectaria 14.000 milions d’euros a les comunitats per garantir-los la liquiditat mitjançant diferents instruments financers. Puig ha valorat positivament el compromís econòmic del govern espanyol, però demana un canvi estructural del model de finançament.
La fiscalia investigarà les amenaces del regidor del PP de Càlig a Arran. La fiscalia general de l’estat espanyol ha remès el cas d’Óscar Robles, regidor del PP de Càlig, a la fiscalia provincial de Castelló perquè es pronunciï sobre l’amenaça que va fer a Facebook als militants d’Arran del Sénia, a qui va dir: ‘Amb un poc de sort, seguiran el camí de Guillem Agulló.‘ La fiscalia insta a investigar les paraules del regidor pels delictes d’odi i discriminació. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va denunciar davant la fiscalia general la publicació a les xarxes de les amenaces del regidor i va reclamar al PP que apartés Robles del partit, cosa que no ha fet, sinó més aviat al contrari: una diputada provincial va aplaudir el portaveu de Càlig i la presidenta valenciana del partit, Isabel Bonig, va assegurar que era un insult sense importància.
Menorca reclama de ser un dels primers territoris desconfinats. Menorca no ha registrat cap nou cas positiu de SARS-CoV-2 aquestes darreres 48 hores, mentre que el nombre d’altes hi continua creixent, avui amb dues més: un pacient ingressat a la planta de medicina interna de l’Hospital Mateu Orfila de Maó i un altre que era atès pels equips UVAC a casa. En vuit dies hi ha hagut només dos contagis i 32 altes. El nombre de guarits, 75, triplica de sobres el de pacients actius, 23. Amb aquestes dades a la mà, diversos sectors demanen que Menorca sigui un dels primers territoris a desconfinar-se. La presidenta del Consell, Susana Mora, ha assegurat que l’illa està preparada per a començar a tornar a la normalitat d’una manera més còmoda que no els altres territoris. Però diu que, abans d’obrir ports i aeroports, s’ha de desconfinar internament, cosa que no serà possible abans de tres setmanes, pel cap baix, segons els sindicats mèdics. El parer de la patronal PIME i del comerç és que es tingui en compte l’evolució positiva de la malaltia a Menorca per no malmetre l’economia, però abans reclamen que es facin proves a gran escala a tota la població per confirmar que ja s’ha immunitzat.
Andorra comença a reobrir parcialment els comerços. Després de vint-i-quatre dies de tancament total, exceptuant els serveis considerats essencials, la primera fase del procés de reactivació econòmica d’Andorra ha començat avui amb la reobertura parcial dels comerços. En aquesta primera tongada, l’executiu opta per deixar obrir els que faciliten la vida en confinament, a més de les activitats necessàries per a implantar adequadament les mesures socials. Han pogut obrir els negocis de confecció tèxtil, per a facilitar la fabricació de màscares casolanes, com ara merceries o botigues d’arranjaments tèxtils. També el comerç relacionat amb el parament de la llar, els electrodomèstics, les joguines, el bricolatge i la informàtica; i encara empreses vinculades a l’agricultura i a la jardineria domèstica. A més, es permet que obrin els serveis immobiliaris relacionats amb els arrendaments. Aquest primer moviment de desconfinament ha implicat l’activació de 948 treballadors, que s’afegeixen als que s’encarreguen dels serveis essencials, com ara professionals de l’àmbit de la sanitat, l’alimentació, carburants i mitjans de comunicació.
LA XIFRA
18 casos de Covid-19 ha tingut Nova Caledònia, en un arxipèlag de 270.000 habitants. Fa dotze dies que no s’hi detecta cap cas nou i d’avui endavant serà el primer territori que començarà el desconfinament.
TAL DIA COM AVUI
El 20 d’abril de 1893 va néixer a Barcelona Joan Miró i Ferrà, pintor, escultor, gravador i ceramista, considerat un dels màxims representants del surrealisme.