08.10.2020 - 17:27
|
Actualització: 08.10.2020 - 22:36
La tensa espera ha acabat amb una batucada improvisada amb ampolles de plàstic i crits de victòria. Així s’ha celebrat la suspensió del desnonament que avui havien d’executar als Mossos d’Esquadra als tres locals al Raval ocupats per l’espai de dones de La Caracola, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona i l’Espai de l’Immigrant. L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb Criteria Caixa, propietària de l’immoble, per a suspendre el desnonament i iniciar un procés de mediació amb un termini màxim de 45 dies.
L’anunci de l’acord l’ha fet el regidor de Drets de Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Marc Serra, qui ha explicat que l’objectiu de la mediació serà reallotjar les persones que viuen en aquests locals –entre els quals hi ha menors– i que el Sindicat de Manters pugui continuar desenvolupant les activitats amb finalitats socials que fan. ‘Cal recordar que abans d’aquests col·lectius, La Caixa havia tingut els locals abandonats, sense atendre les seves obligacions com a propietaris i que van arribar a ser usats per activitats delinqüencials de venda de drogues’. Serra també ha afegit que des del holding immobiliari tampoc no han precisat a què destinaria el local.
Després de l’anunci polític de la suspensió, l’eufòria s’ha traslladat a la concentració que feia guàrdia davant el local per si finalment Mossos d’Esquadra i la comitiva judicial decidia de portar a terme el desnonament. Després de crits i càntics de victòria, un membre del Sindicat de Manters ha pres la paraula amb un micròfon: ‘L’amenaça continua vigent. Per tant, hem de tenir clar que poden tornar en qualsevol moment. No mereixem que ens vinguin a dir fora amb tots els projectes que fem. No ho permetrem’.
I és que en plena pandèmia del coronavirus aquest sindicat va deixar de banda la seva activitat productiva per a centrar-se a fabricar 14.000 màscares, bates i gorres per sanitaris: ‘En el moment que ni el govern espanyol ni la Generalitat no podia obtenir mascares, ni bates ni gorres per a protegir els seus ciutadans, nosaltres ho vàrem fabricar. I ho hem fet amb diners nostres. Perquè els diners amb els quals vàrem comprar les màquines vénen d’un premi que hem guanyat als Estats Units. I els primers a beneficiar-se d’aquests diners han estat els ciutadans de Catalunya’, explica Lamine Sarr, portaveu Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona.
Sarr també ha dit que la millor sortida al conflicte és que l’ajuntament compri el local o bé Criteria Caixa, els estipuli un lloguer social: ‘No fan molts projectes socials? Doncs no crec que trobi un projecte social més gran que el projecte social de top manta. I tot el que hem fet durant els cinc anys, crec que ens mereixem una recompensa més humana i social que fer-nos fora d’aquí’.