El jutjat d’Osca manté les fiances de 216.000 euros a Vila i 88.000 a Puig pel cas Sixena

  • Els dos antics consellers de Cultura van presentar un recurs contra les fiances per ‘desproporcionades’

VilaWeb

Redacció

09.01.2020 - 16:47

La titular del Jutjat d’instrucció número 3 d’Osca ha refusat els recursos dels ex-consellers de Cultura Santi Vila i Lluís Puig manté les fiances imposades de 216.000 i 88.000 euros, respectivament, per fer front a possibles multes per la seva negativa a traslladar els béns històrics del Monestir de Sixena, tal com va exigir una sentència. Les defenses dels ex-consellers van argumentar que la xifra exigida era ‘excessiva, desproporcionada i injustificada’ perquè es va establir a partir de la multa demanada per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena, acusació particular, i no per la de la fiscalia, molt més baixa.

La magistrada argumenta que la fiança no només recull els plantejaments de la fiscalia en el seu escrit de qualificació, que reclama multes de 5.940 euros per a cadascun i el pagament del cost del trasllat forçós de les peces, sinó els de l’acusació particular en nom de l’Ajuntament de Vilanova Sixena. El representant legal del consistori, Jorge Español, demana una multa de 99.000 euros a Vila pels delictes de desobediència i d’usurpació d’atribucions judicials, i de 66.000 per Puig per desobediència.

Per a refusar els recursos, la jutgessa assenyala que la fiança establerta ‘es limita a donar compliment a allò que estableix la llei processal, tenint en compte les acusacions formulades’, tant la pública com la particular.

A aquesta resolució judicial s’hi ha sumat l’incident de nul·litat presentat la setmana passada per la defensa de Vila per a denunciar que l’obertura de judici oral vulnera el seu dret a una tutela judicial efectiva per la incorporació, que qualifica de sorprenent, del delicte d’usurpació d’atribucions judicials. La defensa diu que aquest delicte, proposat per l’Ajuntament de Sixena, introdueix nous fets que exigeixen retrotraure la causa a l’inici i l’anul·lació del judici oral. A més, diu que, en tot cas, aquest suposat delicte s’hauria produït a Barcelona, de manera que hauria de ser jutjat a un tribunal català.

Els fets jutjats tenen el seu origen en la decisió de tots dos ex-consellers de no complir la sentència dictada per un jutjat d’Osca que declarava nul·les les compravendes de béns del monestir per la Generalitat (1983 i 1992) i pel Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i ordenava la devolució de les peces. El delicat estat de les peces, no feia recomanable el trasllat, però el jutjat d’Osca va ordenar
l’entrada de la Guàrdia Civil i una comissió judicial al Museu de Lleida per a confiscar les peces.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor