Clam per a la reducció de la jornada laboral per tots els Països Catalans pel Primer de Maig

  • Tot de convocatòries de sindicats diferents coincideixen a reclamar de treballar menys hores, amb més bones condicions i més bons salaris

VilaWeb
VilaWeb – Agències
01.05.2024 - 12:53
Actualització: 01.05.2024 - 22:16

Milers de persones s’han manifestat a Barcelona, València i Palma per la diada del Primer de Maig, dia internacional del treballador, seguint unes quantes convocatòries dels diferents sindicats. CCOO i UGT han convocat conjuntament, i demanen una opció decidida per la plena ocupació i avançar cap a una reducció de la jornada laboral. Al Principat, la mobilització és molt marcada per la campanya de les eleccions de Catalunya. De fet, hi han participat candidats com ara Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Jéssica Albiach (Comuns) i Ennuatu Domingo (Junts). Laia Estrada, de la CUP, es manifestarà aquesta tarda a la convocatòria de la Coordinadora Obrera Sindical (COS).

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: EFE/Quique Garcia.
Fotografia: EFE/Quique Garcia.
Fotografia: EFE/Quique Garcia.
Fotografia: EFE/Quique Garcia.

Durant la manifestació, amb cinc mil persones segons la Guàrdia Urbana, i deu mil segons CCOO i UGT, s’han sentit càntics en contra de la precarietat laboral i a favor de la lluita obrera, però també de Palestina. Els manifestants han sortit de la plaça d’Urquinaona i han baixat la Via Laietana fins a la plaça d’Antoni Maura, just davant de la seu de Foment del Treball.

En declaracions als mitjans abans de la manifestació, Camil Ros, secretari general de la UGT a Catalunya, ha reivindicat d’avançar cap a una reducció de la jornada laboral, amb l’assoliment de les 37 hores i mitja setmanals com a primer pas. Però diu que l’objectiu és arribar a la jornada de 32 hores i, més endavant, la setmana laboral de quatre dies. L’altra gran lluita, ha dit, és apujar els salaris i millorar les condicions laborals: “Hem de treballar millor i menys, i cobrar més”, ha resumit, i ha dit que la intel·ligència artificial i les noves tecnologies ho haurien d’afavorir. El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha demanat als partits progressistes que es presenten a les eleccions catalanes de no malbaratar l’oportunitat de fer un govern d’esquerres i bastir una majoria parlamentària que donés estabilitat a les reformes progressistes, que ha dit que calia continuar, i mantenir el diàleg social. També ha dit que calia combatre els discursos xenòfobs, homòfobs i masclistes d’una extrema dreta que es normalitzava.

La Intersindical-CSC s’ha manifestat a partir de la cruïlla del passeig de Sant Joan amb l’avinguda Diagonal de Barcelona amb la reivindicació de reduir la jornada laboral i un canvi en el model productiu. “Volem que hi hagi un canvi de model econòmic i productiu. Posem sobre la taula que cal potenciar la indústria, que no es basi en el turisme i l’especulació. Cal que posi la vida de les persones al centre per a poder viure tots millor”, ha reclamat Sergi Perelló, secretari general del sindicat.

La Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC) ha reclamat una ocupació sense lletra petita, i reivindicat que les polítiques laborals no podien ser enfocades a servir per a un titular i una estatística que digués que hi havia menys desocupats, sinó que ha de contribuir a dignificar les persones. “Reclamem polítiques eficaces”, ha dit Maria Recuero, secretària general de l’USOC.

A Palma, els manifestants han cridat consignes com ara “Un salari digne, no és un privilegi”, o “Ni una mort més, terrorisme patronal”.  José Luis García, secretari general de CCOO a les Illes, diu que enguany és un any de paràlisi en termes laborals i econòmics: “No hi ha mesures que aprofitin el moment econòmic de l’arxipèlag per consolidar un projecte de futur.” La presidenta de la gestora d’UGT a les Illes, Amparo Burgueño, també ha fet referència a les bones xifres d’ocupació: “Hi ha feina i contractes indefinits, però hi ha sobrecàrrega de feina i salaris que han de pujar pel nivell de vida de les Balears.”

Els dirigents d’UGT i CCOO al País Valencià, Ismael Sáez i Ana García Alcolea, també han reivindicat la reducció de la jornada laboral i l’augment dels salaris, però hi han afegit la petició de la regeneració democràtica i posar fi a la crispació.  A València, s’hi han manifestat també la secretària general del PSPV i ministra de Ciència espanyola, Diana Morant, i el síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví.

Segons la delegació del govern espanyol al País Valencià, unes cinc mil persones han participat en la manifestació, que ha començat a la plaça de Sant Agustí i ha arribat a la de Navarro Reverter. Els manifestants duien cartells amb lemes com “tenim el poder de canviar les coses”; “contra la desigualtat, serveis públics de qualitat”; “ni un pas enrere”; o “treballar menys, viure millor”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: EFE/Kai Försterling.
Fotografia: EFE/Kai Försterling.
Fotografia: EFE/Kai Försterling.

En unes altres protestes, la CGT ha convocat contra les desigualtats i la pobresa. “Fa més de cent anys, el moviment obrer llibertari va aconseguir de conquerir la jornada laboral de vuit hores i, actualment, comprovem que els avanços en productivitat i tecnologia han servit exclusivament per a augmentar la riquesa de mode exponencial de les grans empreses i capitalistes, mentre continuem tenint la mateixa jornada laboral. És el moment de donar la batalla”, exposa en un comunicat previ el secretari general de la CGT al País Valencià, Juan Ramón Ferrandis.

Ahir, un centenar de militants de la CGT van entrar a la seu de Foment del Treball, a Barcelona, per denunciar la precarietat laboral, l’empobriment dels treballadors i els accidents laborals. A més, van penjar-hi la bandera del sindicat i la de Palestina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor