27.06.2024 - 12:28
|
Actualització: 27.06.2024 - 12:39
La manifestació de l’Orgull de Barcelona —que ha seguit el mateix recorregut d’ençà dels darrers quaranta-set anys— compartirà el protagonisme amb la comunitat palestina que viu a Catalunya per a denunciar els atacs d’Israel i l’ús del pinkwashing, la instrumentalització del col·lectiu LGBTI per a justificar qüestions que no hi tenen a veure. La marxa sortirà dissabte a les 18.00 de la plaça d’Urquinaona de Barcelona, i anirà pel carrer de Pelai, la Rambla i el carrer de Ferran fins a arribar a la plaça de Sant Jaume, on es llegirà el manifest. Tot seguit, començarà la festa a la plaça de la Universitat, amb les actuacions d’Okdw, Alvert, La Golden Beat i Svetlana, i un sopar popular a càrrec de la comunitat palestina.
La mobilització es reivindica hereva de la primera manifestació d’alliberament LGBTI convocada el 1977 pel Front d’Alliberament Gai de Catalunya, i que des de fa alguns anys organitza la Crida LGBTI. A més, hi ha adherides altres entitats LGBTI com ara Atzagaia, l’Associació Catalana d’Asexuals, el Ram de l’aigua, l’Associació de Transsexuals de Catalunya o Colors de Ponent; i una setantena d’organitzacions socials com el Sindicat de Llogateres, la CGT, la Intersindical o Ecologistes en Acció.
També hi fan costat la Coalició Prou Complicitat amb Israel i la Comunitat Palestina de Catalunya, que encapçalaran el bloc d’entitats de la manifestació. Els seguiran els blocs convocats per l’Associació Catalana d’Asexuals, DisturBI Col·lectiu, l’Associació Drag o l’Esquerra Independentista.
A més d’expressar la solidaritat amb Palestina i el rebuig al genocidi, la manifestació també denunciarà la crisi ecosocial i l’impacte de la massificació turística, agreujada per l’organització a Barcelona de grans esdeveniments massius com la Copa Amèrica o el Pride Barcelona, l’altra gran convocatòria sobre l’Orgull LGBTI, que es fa al juliol. També denuncien el racisme institucional i polítiques com el Pacte europeu de migració i asil; i reivindiquen l’aprovació d’una llei trans catalana que blindi els drets de persones no binàries i migrants, i la reversió de retallades en salut i el tancament de clíniques de detecció i tractament d’infeccions de transmissió sexual.
A més de la manifestació, durant el mes de juny la Crida LGBTI ha fet quatre taules rodones sobre ecologisme, drets trans, violències LGBTI-fòbiques, la situació a Palestina o l’antiracisme. Divendres 28 es farà l’acte polític central a les 19.00 a la plaça de la Universitat, amb la intervenció de representants de Futuro Vegetal, la Comunitat Palestina de Catalunya i la CGT.