20.02.2022 - 18:14
|
Actualització: 20.02.2022 - 19:14
Cinquanta col·lectius i comerços de Benimaclet s’han manifestat de nou contra el Pla d’Actuació Integrada (PAI) sota el lema “Aigua, terra i llibertat: ni PAI ni PE”. Els organitzadors critiquen que, malgrat que l’ajuntament va refusar el PAI redactat per la promotora Metrovacesa, que pretenia construir 1.350 habitatges nous i destruir 269.000 metres quadrats de l’horta, el nou pla especial és massa semblant, amb el mateix nombre d’habitatges. Aquesta ha estat la tercera mobilització dels veïns en defensa de l’horta.
La manifestació ha recorregut els carrers del barri en paral·lel als horts i alguns manifestants han fet performances imitant Joan Ribó, el batlle de València, i Sandra Gómez, vice-batllessa i regidora d’Urbanisme. També hi ha participat la jove muixeranga de València i el grup de tabalers i dolçainers Estrela Roja. “Aigua, terra i llibertat” i “Volem veure l’horta i no la terra morta” són alguns dels lemes que han cridat. La marxa ha tallat primer un carril de la ronda Nord i després tota la via.
Els organitzadors han llegit un manifest en defensa de l’horta i contra els interessos de les constructores. Reclamen una disminució de l’edificabilitat del pla a la Regidoria d’Urbanisme perquè l’execució del PAI no sigui un cost per a la ciutat. “Això serà més participatiu, transparent i efectiu si el plantejament el fa l’ajuntament per gestió directa, i no es deixa en mans de la iniciativa privada”, defensa l’Associació Veïnal de Benimaclet. “Volem fer fora dels barris valencians l’especulació urbanística que depreda el veïnat i el patrimoni natural de totes, i posa en perill el benestar social”, ha defensat Acció Ecologista-Agró.
La marxa s’ha acabat a la plaça de Benimaclet, davant l’església mateix. Allà, els convocants han recordat que és la ciutadania mobilitzada qui ha aconseguit la ciutat tal com és ara. “No ens la imaginem sense el riu verd, les dunes del Saler o amb un solar dels Jesuïtes edificat”, han dit.
La manifestació també ha volgut mostrar el rebuig al tall del ramal d’Alegret, de la Séquia de Mestalla regulada pel mil·lenari Tribunal de les Aigües, reconegut com a patrimoni protegit per la UNESCO, i que destruirà 40.000 m² d’horta productiva per a la construcció.