01.07.2022 - 21:34
|
Actualització: 03.07.2022 - 10:58
Manifestacions simultànies a Barcelona i València per denunciar les morts a les fronteres després de la matança de Melilla. L’intent d’entrar a la ciutat a través del Marroc va acabar amb la mort de trenta-set persones i vora dues mil persones ferides per les forces de seguretat. A Barcelona, la protesta s’ha fet davant la delegació del govern espanyol per a demanar una investigació independent que aclareixi què va passar. També s’han demanat vies legals i segures, la derogació de la llei d’estrangeria, transparència en les relacions entre l’estat espanyol i el Marroc, la fi de les devolucions en calent, així com la derogació dels rebutjos a la frontera.
En un comunicat, que han fet públic nou-centes organitzacions i col·lectius i més de cinc mil particulars, s’indica que les polítiques migratòries han causat la mort d’almenys trenta-set persones migrants i refugiades. “Els cossos estan sent enterrats a Nador sense fer autòpsies essencials per a una possible investigació, sense identificar i sense informar les famílies”, lamenten. Igualment, sostenen que “no havent-hi recursos suficients per atendre-les al hospital”.
Nos concentramos en València contra la #MasacreEnMelilla y para exigir responsabilidades políticas al Gobierno. Las vidas negras importan. pic.twitter.com/3Giya7Dizy
— Adrián Vives🏳️🌈 (@adrianvives0) July 1, 2022
En la manifestación en Valencia “las vidas negras importan” pic.twitter.com/wMvYLAq1Mg
— Isabel Ginés (@isabelgines) July 1, 2022
Som presents a la manifestació #LasVidasNegrasImportan a la Pl. Idrissa Diallo de Barcelona.
La #MasacreMelilla no pot quedar impune. La societat civil ho exigeix! pic.twitter.com/BlZdeQ4RN5
— Observatori DESC (@ObservaDESC) July 1, 2022
Segons les organitzacions, les darreres setmanes “s’han intensificat les batudes, persecucions i desplaçaments forçosos” al Marroc en autobusos, per part de la gendarmeria contra les comunitats migrants “que es veuen obligades a assentar-se als boscos propers a la ciutat de Nador”. Tot plegat “després del anunci de l’executiu espanyol mostrant suport a la iniciativa d’autonomia marroquina sobre la qüestió del Sàhara Occidental”, afegeixen. Sobre això, les entitats i persones que donen suport al comunicat també denuncien la “vulneració de la legislació internacional a matèria de drets humans.