Com serà la mobilització contra la cimera de Sánchez i Macron? Guia amb tota la informació

  • La concentració serà dijous, 19 de gener, a les 9.00 · Tindrà per lema “Aquí no s’ha acabat res! Independència. Països Catalans. Prou repressió”

VilaWeb
Arnau Lleonart
18.01.2023 - 20:00
Actualització: 19.01.2023 - 10:00

Com i on serà la mobilització contra la cimera hispano-francesa a Barcelona dels presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron? Aquests dies molta gent es fa preguntes sobre els actes que s’han preparat. A continuació us en donem tots els detalls.

Com serà i on?

La convocatòria és aquest dijous, a les nou del matí, a l’esplanada de les columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc, al costat del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), on es farà la reunió.

La concentració tindrà per lema “Aquí no s’ha acabat res! Independència. Països Catalans. Prou repressió”, que és una resposta a les declaracions que relacionaven la cimera amb la fi del procés cap a la independència.

És una manifestació o una concentració?

La mobilització tindrà el format de concentració i s’hi llegirà un manifest unitari en contra de la cimera, que és considerada una provocació perquè es vol utilitzar per donar la imatge que el procés independentista s’ha acabat.

A banda les entitats majoritàries, també s’hi han adherit els CDR, Poble Lliure i la Forja. Com la resta, es trobaran a les 9.00 a les columnes de Puig i Cadafalch, però a les 11.30 començarà una manifestació fins al consolat francès, situat a la ronda de la Universitat.

Hi haurà autocars?

La protesta té el suport de l’Assemblea Nacional Catalana, el Consell de la República, Òmnium Cultural, l’Acord d’Esquerres per la República Catalana, l’Associació Atenes – Juristes pels Drets Civils, l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), l’Ateneu Sobiranista Català, la Cambra de Comerç de Barcelona, el CIEMEN, la Comissió de la Dignitat, la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, Drets, Estat Català, Front Comú Contra la Repressió, Gràcia República, el grup Construïm República, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), la Intersindical-CSC, la Resistència, Llengua i República, Meridiana Resisteix, Música per la Llibertat, Tribu Catalonia, Via Independència, 3a Joventut X La República, Àvies i Avis per la Llibertat de Mont-roig del Camp, Avis i Àvies de Reus per la Llibertat, Batec, Col·lectiu Mar, Col·lectiu Llibertat de Balaguer, Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), Debat Constituent, Federació d’Estalvi de Catalunya, Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), Feministes per la Independència, la Taca d’Oli, Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH) de la UB, Plataforma Defensem 1-O, Plataforma 1 d’octubre de les Corts, Plataforma 3 d’octubre, Poetes i Músics per la República Catalana i USTEC·STEs.

Toni Castellà, membre del govern del Consell de la República, va explicar que la voluntat clara de la convocatòria era donar una resposta contundent a l’enèsima provocació: “El govern espanyol ha expressat diverses vegades que la cimera serveix per a certificar la mort del procés d’independència, però tothom sap que això és fals. Tot el que ha fet l’estat espanyol com a resposta al conflicte polític és la repressió.” Per això, va fer una crida al poble de Catalunya, les entitats, els partits polítics i les institucions a concentrar-se al costat de les columnes de Puig i Cadafalch. “Unes columnes que va tirar a terra Primo de Rivera, que vam tornar a aixecar, com ens hem tornat a aixecar sempre com a poble”, va afegir.

Castellà va remarcar també el caràcter transversal de la convocatòria, que a més d’haver aplegat una trentena d’entitats també té el suport de Junts, la CUP i ERC. Per contra, el president, Pere Aragonès, i el govern de la Generalitat aniran a la cimera, cosa que ha despertat un cert recel en l’independentisme. Tanmateix, Castellà va dir que, tot i que les xiulades i escridassades entre independentistes “són respectables”, el 19 de gener era un moment d’unitat: “Hi ha moments per a l’autocrítica i moments per a anar tots a l’una.”

La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, va assenyalar la contradicció que significa que ERC convoqui la mobilització i Aragonès participi en la cimera: “És absolutament contradictòria la posició del govern d’anar a la cimera i al mateix temps voler expressar disconformitat participant en la manifestació. És una falta de congruència. Demanem al govern que per responsabilitat amb el 52% del vot al parlament no assisteixi a la cimera.” Per Feliu, la reunió entre Sánchez i Macron és “un acte de dominació”, perquè s’hi prendran decisions que afecten Catalunya segons els interessos espanyols i francesos. En aquestes circumstàncies, pensa que el govern no hauria de “demanar, si us plau, que se’ns tingui en compte”.

Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, va dir: “Per dignitat i en defensa de la independència, cal sortir als carrers de manera unitària i transversal.” Amb el convenciment que el conflicte polític continua vigent, s’adreça directament a Pedro Sánchez: “Aquí no s’ha acabat res. Les operacions de màrqueting per a aparentar-ho no aturaran la voluntat del poble de Catalunya d’autodeterminar-se.” Per confirmar-ho, demana a l’independentisme que demostri un cop més la seva força, tot aprofitant la dimensió internacional de la cimera. “L’objectiu és aconseguir una mobilització que demostri a la resta del món que aquí no hi ha normalitat democràtica, que hi ha un conflicte polític i que l’estat espanyol no s’avé a resoldre’l”, afegí.

També va insistir en la transversalitat David Minoves, president del CIEMEN, que recorda que ni el procés no s’havia acabat ni tampoc havia començat el 2010 arran de la sentència de l’estatut. “Venim de lluny. Som conscients que, més enllà dels moments de més mobilització o menys, cal persistir.” Remarca que per primera vegada en molt de temps la convocatòria tenia un suport ampli dins l’independentisme, i que a tots els uneix el mateix plantejament: “Aquest procés no s’acabarà intentant d’atenuar la repressió, només s’acabarà en el moment que els catalans puguem votar el nostre futur polític amb llibertat.”

El batlle de Sant Climent de Llobregat, Isidre Sierra, secretari de l’Assemblea de Municipis per la Independència, diu que la concentració també servirà per a dir a Sánchez i Macron que el 80% d’ajuntaments catalans han aprovat mocions demanant la independència amb l’objectiu de millorar les vides dels veïns.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor