Organitzacions internacionals de periodistes denuncien la persecució a Jesús Rodríguez pel Tsunami

  • Demanen a les autoritats espanyoles que aturin immediatament la investigació judicial

VilaWeb
Arnau Lleonart
30.04.2024 - 12:25
Actualització: 30.04.2024 - 13:28

Un grup d’organitzacions internacionals de periodistes i a favor de la llibertat d’expressió han publicat un manifest de suport a Jesús Rodríguez, periodista de la Directa encausat pel cas del Tsunami Democràtic que ha hagut d’exiliar-se a Suïssa. El manifest ha estat coordinat per Media Freedom Rapid Response, una plataforma europea que fa seguiment, supervisa i respon a les violacions de la llibertat de premsa i dels mitjans als estats membres de la UE i als països candidats per a entrar-hi.

“Periodistes i organitzacions en favor de la llibertat de premsa expressen la preocupació per la investigació per terrorisme al periodista català Jesús Rodríguez Sellés, ara resident a Suïssa”, exposa el text, que afegeix: “Tement la politització del cas, els socis de Media Freedom Rapid Reponse demanen una revisió de les circumstàncies de les investigacions, que permeti que Rodíguez Sellés continuï el seu periodisme amb llibertat.”

El manifest exposa la cronologia de la investigació al Tsunami Democràtic, que ha estat activa durant quatre anys “sense cap progrés visible”, i diu que Rodríguez és un periodista “destacat i respectat” que, entre més coses, ha exposat delictes policíacs, abusos de poder i persecució de la dissidència. “Rodríguez Sellés va dur la policia a judici perquè uns antiavalots el van agredir el 2016, cosa que va significar la condemna a un agent a dos anys de presó”, diu. A més, explica que es tramita una querella a dos agents de policia més per haver acusat en fals dos periodistes durant el primer judici.

“Les acusacions contra Rodríguez Sellés no tenen relació formal amb el seu periodisme. Tanmateix, ens preocupa que, tenint en compte el seu historial d’exposar delictes policíacs que han avergonyit l’estat, i atès el context polític en què va començar la investigació i el caràcter extrem i desproporcionat dels delictes que criminalitzen la dissidència sota la disfressa de la legislació antiterrorista, aquesta investigació pot tenir motivacions polítiques i voler restringir el seu periodisme.”

Per això demanen a les autoritats espanyoles que aturin immediatament la investigació i en facin una revisió “exhaustiva i creïble” per garantir el compliment dels drets humans fonamentals, inclosa la llibertat d’expressió, i la proporcionalitat. “Els socis de Media Freedom Rapid Reponse continuaran seguint de prop aquesta investigació”, diuen.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor