09.11.2024 - 19:48
|
Actualització: 09.11.2024 - 20:37
La manifestació contra Carlos Mazón i la gestió de la gota freda s’ha acabat amb la lectura d’un manifest que diu que, el 29 d’octubre, “ens va caure el cel damunt”. “Va començar el pitjor episodi de la història de les ignomínies polítiques i de les tragèdies humanes del País Valencià, amb centenars de víctimes i milers de persones afectades”, diu el text, que assenyala que, deu dies després, continua la recerca dels desapareguts i el dol per la tragèdia.
El manifest també repassa la cronologia dels fets i recorda que la tragèdia era evitable perquè l’AEMET havia emès l’alerta roja al matí. Tanmateix, els avisos van topar amb el silenci de la Generalitat, fins que el president Carlos Mazón va comparèixer per dir que la gota freda minvaria a partir de les 18.00. Dues hores després, amb estralls pertot arreu i els barrancs desbordats, el Consell va llançar l’alerta a la població.
“Per no comprometre els interessos de l’empresariat i els guanys del capital, es va posar en risc la vida de milers de treballadores i treballadors i del poble. Aquesta és la demostració més clara i flagrant que el govern no és al servei de la ciutadania. […] En comptes de protegir la població, la Generalitat s’ha limitat a intentar tapar la negligència davant aquesta crisi”, diu el manifest, que recorda que el negacionisme del canvi climàtic del govern, l’especulació i la construcció desmesurada tan sols van intensificar els estralls.
El manifest també condemna el retard “inexplicable” dels serveis d’emergència, que considera que van tenir el poble valencià cinc dies abandonat i abocat a treballar de manera solidària. I critica l’actuació del govern espanyol: “Hauria d’haver pressionat de manera contundent i immediata el govern valencià davant la seua inacció per tal d’intervindre amb tots els efectius disponibles i ajudar la ciutadania a reconstruir les seues vides.”
El manifest tanca amb set peticions dels convocants. La principal és la dimissió del president de la Generalitat, Carlos Mazón, però també l’obertura d’un procediment judicial perquè es depurin responsabilitats per la catàstrofe. Així mateix, reclamen una alternativa residencial per als damnificats –demanen de reconvertir pisos turístics i pisos buits de la banca i de fons voltor– i que es reforci el transport públic perquè molts ciutadans han perdut els vehicles.
Seguidament, reclamen la prohibició de construir en zones inundables i en primera línia de la costa. A més, volen la condonació del “deute il·legítim” i que s’inverteixi en sanitat, educació, serveis socials i infrastructures d’emergències. Finalment, demanen un augment dels imposts a les rendes altes i que les persones amb rendes baixes –indiferentment de la seva condició– tinguin accés a les prestacions públiques per a la reconstrucció.