Manifest dels Vinyataires Lliures (i un retrat)

  • L’associació de vitivinicultors reivindica la figura del vinyater artesà i s’incorpora a una associació internacional per lluitar a Europa per poder posar a l’etiqueta el topònim del poble on elaboren el vi

VilaWeb
Alguns membres del Gremi de Vinyataires Lliures que van ser presents a la presentació del manifest aquesta setmana a Barcelona.
Montserrat Serra
11.05.2024 - 21:40
Actualització: 11.05.2024 - 21:45

Tal com ja havíem avançat a VilaWeb, el Gremi de Vinyataires Lliures ha fet públic un manifest amb la voluntat de donar-se a conèixer d’una manera ordenada, amb els objectius clars i amb la voluntat de créixer. El manifest, que es mostra com una declaració d’intencions i carta de presentació, comença dient: “Som Vinyataires Lliures perquè elaborem vi de manera artesanal del nostre propi raïm.” I continua: “Abracem la tradició i l’artesania com a forma de respecte a la rica història dels nostres avantpassats, i com a tribut a la terra que generosament ens brinda els fruits, essència única dels nostres vins.”

Després, el manifest comença a desplegar les reivindicacions: “Volem utilitzar els topònims geogràfics perquè som territori, ja que el respectem, el promovem i el defensem.” I tot seguit passen a l’acció: “Lluitem per ser escoltats per l’administració, que nega la gran diversitat de projectes de les nostres contrades, sense tenir en compte l’excessiva burocràcia inassolible pels cellers artesans contrària al principi de sostenibilitat. Volem que no se’ns discrimini a l’hora de prendre decisions que afectin el sector, perquè també en som part.” El manifest s’ha presentat aquesta setmana a la premsa.

Qui conforma el Gremi de Vinyataires Lliures?

El 2021 va sorgir el col·lectiu Vinyataires Lliures arran de la indignació de molts viticultors per les sancions que havien rebut dos cellers no adscrits a cap denominació d’origen per haver posat el nom del poble a l’etiqueta dels seus vins. De seguida van reclamar un diàleg amb l’INCAVI per poder exposar les seves queixes. L’INCAVI aleshores els va dir que s’havien de constituir com una organització empresarial. Així va néixer el Gremi de Vinyataires Lliures.

Actualment, el gremi és constituït per seixanta-vuit viticultors. Amb la presentació del manifest a la premsa tenen la intenció de fer créixer en nombre d’agremiats i superar el centenar. Tal com va explicar un dels portaveus, Rubèn Parera, del celler Finca Parera a Sant Llorenç d’Hortons (Alt Penedès): “A Catalunya hi ha set-cents cellers. Nosaltres ara representem un 10% del conjunt. En volem ser més i pensem que tenim capacitat per a créixer.”

Retrat del Vinyataire Lliure

Actualment, el gremi és organitzat en quatre territorials: Tarragona Nord-Lleida (34% dels membres provenen d’aquest territori), Barcelona (30%), Tarragona Sud (24%) i Girona-Alella (12%).

Més dades interessants que conformen un retrat del col·lectiu:

  • El 70% es dedica al 100% a la pagesia; el 30% restant ho compagina amb més activitats.
  • El 60% treballa menys de 10 hectàrees, el 25% treballa entre 10 hectàrees i 20, i el 15% treballa més de 20 hectàrees.
  • El 60% treballa menys de 20.000 quilograms de raïm, el 20% treballa entre 20.000 quilograms i 50.000, i el 20% treballa més de 50.000 quilograms.
  • El 60% fa menys de 20.000 ampolles, el 33% fa entre 20.000 ampolles i 50.000, i el 7% fa més de 50.000 ampolles.
  • El 33% té les vinyes en propietat, el 17% en arrendament, i el 50% combina propietat i arrendament.
  • El 57% no compra raïm, el 33% en compra esporàdicament, i el 10% en compra habitualment.
  • El 60% treballa en ecològic i el 40% en ecològic-biodinàmic, però només el 57% és certificat o en procés de certificació, la resta no ho és o no hi és interessat.
  • El 28% té treballadors estables, el 25% no té cap treballador i el 47% restant contracta esporàdicament.
  • El 63% té celler propi.
  • El 22% és dins una DO.
  • El 54% no afegeix additius.

La figura de l’artesà vitivinícola

El Gremi de Vinyataires Lliures reivindica per als seus afiliats que es reconegui la figura de l’artesà vitivinícola, de la mateixa manera que existeix en uns altres sectors econòmics i socials.

L’INCAVI ha obert una taula de treball amb el gremi i ja s’han fet tres reunions. Els Vinyataires Lliures reconeixen una bona predisposició per part de l’organisme i avancen sobretot en el fet que sense certificacions externes, amb les que ja existeixen, els cellers de fora d’una DO puguin acreditar la varietat i l’anyada. Amb tot, també han explicat que descarten de dialogar sobre els topònims en les etiquetes, i que addueixen que aquesta legislació és europea i a Catalunya no es pot tocar.

Sobre això, i per treballar la presència dels topònims en les etiquetes sense pertànyer a cap denominació d’origen i més qüestions, el Gremi de Vinyataires Lliures s’ha associat al CIVE (European Confederation of Independent Winegrowers), un organisme europeu que aplega deu mil elaboradors de deu països i que són en la mateixa situació que els Vinyataires Lliures. Rubèn Parera resumeix la situació d’aquesta manera: “Ens trobem en un nou escenari i l’administració l’ha de saber llegir.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor