Manen les elèctriques

  • Galícia exporta energia, no té una tarifa elèctrica diferenciada malgrat l’impacte ambiental que suporta i continuen posant la catifa vermella a l’oligopoli elèctric

María Obelleiro
27.01.2023 - 21:40
Actualització: 28.01.2023 - 10:59
VilaWeb

Martxelo, Vicent, aquesta setmana, el congrés espanyol ha aprovat el reial decret llei 20/2022, un totum revolutum del govern espanyol que recull tant la rebaixa de l’IVA per a certs béns considerats de primera necessitat com la previsió de la compensació –no sabem per què– a les grans empreses elèctriques amb una partida extraordinària de dos mil milions i la modificació de la tramitació administrativa dels parcs eòlics.

Tant la compensació a les elèctriques com el canvi en el procés de tramitació dels projectes d’energia eòlica mostren qui continua manant i qui té el poder: l’oligopoli elèctric. Em preocupa especialment el canvi que deixa en mans de les empreses el procediment d’autorització dels parcs i que elimina les declaracions de l’impacte ambiental i l’exposició pública, cosa que furta la participació de les persones i els sectors afectats –com ara l’agroramader.

Aquesta modificació implica que els parcs eòlics terrestres de més de 50 MW, que són els que tramita el govern espanyol, i que no siguin dins la xarxa Natura 2.000, tindran barra lliure. Si fa no fa, significa de deixar el 80% del territori gallec en mans de les energètiques, atès que a Galícia tan sols el 12% de la superfície és protegit en aquesta xarxa, un percentatge que, de mitjana, a l’estat espanyol arriba al 27%. A més, en aquest espai protegit ja hi ha 54 parcs, segons les dades de l’Observatori Eòlic de Galícia, i les àrees de desenvolupament eòlic ocupen 107.000 hectàrees de les gairebé 320.000 de la xarxa Natura 2.000 –gairebé un terç d’aquesta xarxa és ocupat per parcs eòlics.

El 2011, a instàncies de la UE, la Junta va preparar l’ampliació de la xarxa Natura 2.000 per a incloure-hi 100.000 hectàrees, però com que la protecció del territori no va ser una prioritat per al PP, dotze anys després no es va tramitar l’ampliació i, ara com ara, es proposen projectes d’energia eòlica per a una part d’aquestes 100.000 hectàrees.

La situació és aquesta: Galícia exporta energia, no té una tarifa elèctrica diferenciada malgrat l’impacte ambiental que suporta i continuen posant la catifa vermella a l’oligopoli elèctric. No oblidem que hi ha vora tres-cents parcs nous en tramitació. És un espoli o no?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor