Manel Gasch, beneït com a nou abat de Montserrat

  • La basílica de Santa Maria ha acollit el ritus amb la presència de nombroses autoritats polítiques i eclesials

VilaWeb
ACN
13.10.2021 - 14:17

Manel Gasch ha estat beneït avui com a nou abat del Monestir de Santa Maria de Montserrat. La cerimònia, basílica de Santa Maria, ha estat presidida pel pare Manuel Nin i Güell, monjo de Montserrat i bisbe dels catòlics de tradició bizantina de Grècia. El nou abat ha dirigit unes paraules abans de finalitzar el ritu de benedicció en què ha recordat que el seu pare va morir ara fa un any a causa de la covid. Precisament, ha apuntat que un dels reptes de la comunitat és donar esperança i solidaritzar-se amb aquells que més patiran els efectes de la pandèmia. Gasch ha recordat que Montserrat és la “casa de tothom”

En les seves paraules, Gasch ha apuntat dos dels reptes que la comunitat benedictina té en els propers temps, com són l’organització del Mil·lenari de Montserrat, el 2025, i l’acompanyament a les persones que més han patit els efectes de la pandèmia de la covid-19. Quant al mil·lenari, el nou pare abat ha apuntat que l’objectiu de la celebració és apropar Montserrat a la societat i una oportunitat per “projectar Montserrat vers el futur”.

El nou pare abat ha començat el seu discurs recordant unes paraules que el Papa Sant Pau VI va adreçar a l’abat Cassià M. Just: “Acolliu tothom”. Per Gasch, són unes paraules que “continuen inspirant-nos” i ha deixat clar que Montserrat és “la casa de tothom”. “Montserrat és, a més, la casa de la Mare de Déu, de la Moreneta, de la Patrona de Catalunya, venerada per fidels i peregrins d’arreu, la casa on voldríem que tothom s’hi trobés bé”, ha afegit.

Gasch ha tingut unes paraules d’agraïment pels seus pares i ha recordat que el seu pare va morir ara fa un any a causa de la covid-19. Ha expressat que els deu “la vida, la fe i el primer amor a Montserrat”.

La celebració ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, així com també la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. El president d’ERC, Oriol Junqueras, i el conseller Joaquim Forn també han assistit a l’acte.

La Regla de Sant Benet, l’anell, la mitra i el bàcul

La celebració ha començat amb una processó d’entrada a la Basílica, en la qual Gasch ha estat acompanyat per una nombrosa representació dels bisbes Catalans. Tot seguit, els Antics Escolans de Montserrat han interpretat una obra expressament composta per a l’ocasió per Andreu Diport i Feliu. Els textos i cants que s’han escoltat durant la cerimònia són els propis de la festa dels beats màrtirs -que se celebra cada 13 d’octubre- i ha comptat amb intervencions de l’Escolania i la Capella de Música.

El ritu de benedicció ha començat després de l’Evangeli, quan un dels monjos assistents de l’abat de Montserrat s’ha adreçat al bisbe Manuel Nin i li ha demanat que faci la benedicció. Nin ha pronunciat l’homilia i, tot seguit, Gasch s’ha prostrat mentre s’escoltava el cant de les Lletanies dels sants i el bisbe ha pronunciat l’oració de benedicció. A continuació, el nou abat ha rebut els distintius del nou ministeri: la Regla de sant Benet, l’anell, la mitra i el bàcul. Tots ells signifiquen, respectivament, el mestratge, l’amor esponsal per la comunitat, l’autoritat i la missió de pastor. Gasch ha rebut, tot seguit, l’abraçada dels bisbes, dels abats i dels monjos de la comunitat de Montserrat.

Abans de finalitzar la celebració, el nou abat s’ha adreçat als assistents a l’acte de benedicció. Com a comiat, el bisbe que ha oficiat la benedicció -que en tot moment ha anat vestit amb els ornaments pontificials bizantins- ha beneït l’assemblea. L’acte ha finalitzat amb el cant del virolai.

Manel Gasch, un monjo rellevant a Montserrat

Gasch (Barcelona, 1970) és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona (1993). El 1996 va ingressar al monestir i el 2002 va fer la professió de fe. El 23 de juny de 2011 va ser ordenat sacerdot. Va començar la formació en teologia a Montserrat, que va completar amb la llicència en Teologia, especialitat dogmàtica, a la Pontifícia Universitat Gregoriana de Roma (2005). Des del 2005 és professor de teologia a l’Estudi Filosòfic i Teològic de Montserrat i, entre el 2005 i el 2010, va ser Prefecte de l’Escolania. D’ençà del 2011 fins a l’actualitat, ha estat el Majordom-Administrador del Monestir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor