Un nou test epigenètic permet d’identificar els tumors d’origen desconegut

  • Hi ha un 5% de càncers d’aquest tipus que se sol manifestar en fase de metàstasi

VilaWeb

ACN

27.08.2016 - 09:49
Actualització: 29.08.2016 - 00:44
Un estudi del doctor Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), ha desenvolupat i validat el primer test de diagnòstic epigenètic per a pacients amb càncer d’origen desconegut. L’estudi s’ha publicat aquest dissabte a la revista científica ‘Lancet oncology’. A partir de l’estudi de marcadors de metilació de l’ADN 1, el test permet detectar fins a 38 tipus de tumor i les metàstasis corresponents amb un banc de 10.500 mostres. Es tracta, segons afirmen els responsables del treball, de l’estudi amb major nombre de casos que s’ha desenvolupat en la literatura mèdica en aquest camp.

Pel que fa a les característiques de la mostra poblacional amb càncer d’origen desconegut inclosa a la validació clínica, la mitjana d’edat dels individus ha estat de 63 anys, el 56% homes i el 44% dones, i les prediccions tumorals més freqüents pel test, anomenat Epicup, tenien com a càncer d’origen el de pulmó, cap i coll, mama, colon, fetge i pàncrees.

Els càncers d’origen desconegut són un grup heterogeni de tumors en estadi avançat de la malaltia, amb metàstasi i mal pronòstic. L’estudi demostra que el test Epicup és una eina “potent” que identifica el tumor primari i permet accelerar el procés de diagnòstic, segons els seus responsables.

Segons Manel Esteller, disposar del perfil epigenètic permet a l’oncòleg “triar un fàrmac al qual el tumor sigui sensible” i, per tant, “es millora el pronòstic i la supervivència d’aquests pacients”. Per això, el director de l’Idibell ha afegit que “accelerar el diagnòstic i identificar el tumor primari és la millor estratègia per determinar una opció terapèutica específica i eficient”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor