Malgrat que en falten, ens deixen sense la possibilitat de ser professors de català

  • Carta de cinc estudiants de filologia catalana que denuncien la incongruència entre la falta de professors de català i la manca de places al màster per a accedir-hi

Redacció
08.10.2016 - 22:00
Actualització: 09.10.2016 - 09:58
VilaWeb

Som un grup d’estudiants de Filologia Catalana provinents de diferents universitats del país. El passat 12, 13, 14 i 15 de setembre es va obrir el període de preinscripció universitària del Màster de Formació del Professorat d’Educació Secundària obligatòria, Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d’idiomes i, com molts altres estudiants, ens hi vam inscriure. Enguany el màster, en l’especialitat de llengua i literatura catalana / castellana, s’imparteix a quatre universitats de Catalunya: Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat de Girona i Universitat de Tarragona, amb un nombre de quaranta places per centre. Aquest màster—que substitueix l’anterior Certificat d’Aptitud Pedagògica (CAP)— és requisit imprescindible per exercir la docència en l’educació secundària.

Resulta incongruent que després d’estudiar una carrera amb quatre anys de durada, un filòleg vulgui finalitzar el cicle universitari amb el màster sense el qual no pot exercir de professor i que, tanmateix, no pugui accedir a l’esmentat màster per falta de places. D’aquestes quaranta places per centre vint haurien d’anar destinades a l’especialitat de llengua i literatura catalana, ja que només tenim la possibilitat de realitzar aquest màster a Catalunya i de forma presencial. De tal manera que, en l’actual sistema d’accés, les possibilitats reals que tenim com a filòlegs d’entrar al màster són cada cop més inaccessibles. És totalment absurd que els graduats en Filologia Catalana no tinguem prioritat de matriculació, mentre que som els únics que hem rebut una àmplia i específica formació i podem acreditar una competència real de la llengua catalana. Les notes de tall del màster varien en funció de la demanda i, les d’enguany, han augmentat considerablement respecte a les de l’any passat, ja que s’ha passat del 6,40 al 7,60 a la Universitat de Barcelona, del 6,54 al 7,36 a la Universitat Autònoma de Barcelona i del 5,00 al 6,54 a la Universitat de Girona. Considerem que des del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya ja s’hauria d’haver previst aquesta situació, atès que des de l’any 2012 s’ha incrementat la nota de tall en aquesta especialitat.

Les places de cada especialitat les decideix cada universitat depenent de la demanda dels cursos anteriors. Lluny d’augmentar-les, han limitat el nombre de places a quaranta deixant sense plaça assignada a molts filòlegs pre-inscrits. Les places vacants no s’ajusten a la demanda, així com tampoc les notes de tall. És lògic que alguna cosa falla: cal revisar de manera profunda els requisits d’accés al màster, ja que actualment aquests són molt

amplis i, com a professionals de la llengua, ens perjudiquen.

Tant el procés de preinscripció com el de l’assignació de places d’aquest màster es fa molt tard, de manera que hi ha poc marge de maniobra per poder buscar una alternativa acadèmica, tenint en compte que el període de matriculació d’altres màsters ja està tancat. Per més inri, la nostra especialitat de literatura catalana, com hem dit anteriorment, només la podem cursar a Catalunya i de forma presencial, mentre que altres especialitats del màster, es poden cursar arreu de l’estat espanyol i també a distància amb universitats d’altres comunitats autònomes. És per aquest motiu que exigim una solució immediata als organismes responsables de l’esmentat màster—Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Secretaria d’Universitats i Recerca, Consell Interuniversitari de Catalunya i l’Oficina d’Accés a la
Universitat—ja que aquestes alçades, a dia 6 d’octubre, és pràcticament impossible matricular-se a qualsevol altre estudi que professionalitzi la carrera que hem estudiat.

El 12 de març de 2014, el Departament de Filologia de la Universitat de Girona
ja va preveure en un dels seus articles, que en els propers anys ‘poden quedar sense cobrir 520 places de professor de Llengua Catalana i Literatura a Batxillerat en l’àmbit català’. No és motiu suficient per ampliar, d’una vegada per totes, les places existents? Hem de manifestar-nos any rere any perquè se’ns escolti? Si la demanda supera la oferta de places, cal ampliar-les. Des de la plataforma Change.org estem recollint firmes per ampliar les places

Davant d’aquesta panoràmica tan preocupant, instem al Govern i les universitats que acordin l’ampliació de places i l’obertura de nous grups per aquest any acadèmic 2016-2017 i puguem ser admesos enguany.

Ariana Brussosa, Mònica Casanovas, Laura Gallego, Mireia Sánchez i Sira Turigas, estudiants de filologia catalana

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor