10.12.2024 - 21:40
|
Actualització: 13.12.2024 - 13:31
Al carrer de Tamarit, a prop de la rambla de Sant Antoni de Barcelona, el so de la radial és constant. Els treballadors van amunt i avall, la maquinària no para quieta i hi ha força pols. D’ençà del 18 de novembre, aquí s’hi fa la segona fase de les obres de reurbanització de la ronda de Sant Antoni, que connectarà amb la superilla de Sant Antoni.
Les obres sempre molesten els veïns, això no és pas cap novetat. Però en aquesta zona els comerciants fa temps que arrosseguen un maldecap que sembla que no tingui fi: el trencament de vidres dels aparadors amb l’objectiu de robar productes. De vegades, l’intent no ha reeixit, però hi ha locals que ho sofreixen recurrentment i ja han hagut de lamentar moltes pèrdues.
A la botiga Ballester Bolsos, situada a la cruïlla amb el carrer del Comte d’Urgell, s’han trobat vuit vegades amb els vidres de l’aparador trencats aquests darreres tres mesos. Els han robat bosses de mà un parell de vegades. En total, el material sostret puja a uns cinc mil euros. La darrera vegada fou dilluns a la matinada. “Van fer servir una tapa del clavegueram envoltada amb una dessuadora per no fer soroll. I els veïns no se’n van adonar”, explica Arpana Singh, responsable de la botiga.
Una altra vegada van agafar una barra, hi van soldar una anella i la van fer servir per a pescar les bosses de mà. La policia va localitzar un dels lladres i es van quedar algunes bosses per a investigar-ne les empremtes dactilars, perquè sospiten que treballen en grup. Ja han denunciat els fets, però ara per ara no en tenen resultats.
No és cap cas aïllat
A Ballester Bolsos ja n’estan ben farts, de reparar els vidres, perquè això també implica una gran pèrdua. Però no és cap cas aïllat.
Al costat del local, Muhàmmad Awais hi té una botiga de telefonia. Fa temps que viu al barri, però el negoci el va obrir fa tan sols un parell de mesos. I ara fa dues setmanes, dos nois, segons el testimoni d’un vianant, van esbotzar el vidre del local i van agafar-ne mòbils, portàtils i més materials valorats en 15.000 euros, a més de diners en efectiu. El local encara no té alarma i l’assegurança no li cobreix res. Se li van endur les factures dels mòbils i això ho complica tot, perquè tampoc no pot reclamar res. Ha sofert més intents de robatoris, amb ell dins el local.
Awais es mira els prestatges que abans eren plenes de telèfons: “Hem perdut molts diners, no sabem com comprar nou material”, diu. Es pregunta per què passa això en aquest barri, a Sant Antoni. No acaba d’entendre per què els robatoris són tan freqüents. Segons ell, la solució és que hi hagi més patrulles de policia durant la nit, o bé posar càmeres. “Així no podem continuar”, exclama.
Al carrer de Tamarit, a l’altra banda de la vorera, Marc Vila regenta Taula i Cuina, i també n’està ben cansat, de la situació. Aquests darrers cinc mesos ha tingut tres robatoris. Se li han endut paelles, olles, ganivets i diners en efectiu. Tot plegat, valorat en més de mil euros.
El primer robatori va ser a l’agost, que van irrompre a la botiga amb una motocicleta. Ell feia vacances i era a tres hores de Barcelona. Els altres dos, al novembre. “Molta gent de l’administració em diu que posi una persiana. Sóc aquí des del 2008 i no ens ha passat mai res. Que facin la seva feina. Si la poso, l’endemà em trobaré la pintada del torracollons de torn. He d’invertir els diners en una persiana? O m’ho pagarà l’ajuntament?”, diu Vila.
A Taula i Cuina, un dia van seguir el mateix modus operandi que a Ballester Bolsos: van fer servir la tapa d’una claveguera per a trencar els vidres.
Robatori de licors
Pocs metres més enllà, a la cantonada, Harvinder Pal hi té la botiga de begudes alcohòliques Wine House. D’ençà del març, li han trencat tres vegades els vidres i li han robat. Els forats són petits i els van fer servir per a extreure les ampolles d’alcohol. Aquests forats es fan en un punt estratègic: just al darrere de les ampolles de whisky, les més cares de la botiga; algunes valen cap a quaranta euros.
En tots tres robatoris, els lladres li han sostret alcohol valorat en més de mil euros. Per sort, l’assegurança li ha cobert la reparació dels vidres i l’alcohol. Ara fa uns quants mesos hi va posar uns plafons de fusta i això ha evitat més robatoris. Pal explica que la policia ja hi patrulla, però que no es resol el problema. I, a parer seu, d’ençà que van començar les obres hi ha hagut més robatoris.
A la cantonada amb el carrer del Comte d’Urgell hi ha una Òptica Universitària que també ha estat víctima d’un robatori, ara fa deu mesos. Els lladres van trencar un vidre i se’n van endur ulleres valorades en més de 7.000 euros. Abans, ja havien provat de trencar-los els vidres un parell de vegades.
“És un aparador preferencial, hi passa molta gent, el dissabte és una fira total. I no ens ha quedat més remei que instal·lar persianes mecàniques”, explica la directora de l’establiment, Charo González. Durant un temps, treien tot el producte de l’aparador i l’endemà el tornaven a posar per por de més robatoris.
Els botiguers amb qui ha parlat VilaWeb tenen la sensació que les obres de Sant Antoni han convertit aquesta zona en una tapadora, sobretot a les nits. Creuen que ha augmentat la inseguretat, que no hi passa tanta gent, que resten aïllats i que això ajuda els lladres a actuar. A més, diuen que les obres s’haurien d’haver endarrerit, perquè coincideixen amb plena campanya de Nadal. “Les obres s’haurien pogut endarrerir fins el 9 de gener. Però ja ho tenen tot pactat i els contractes ja estan fets. Si hi ha endarreriments, hi ha penalitzacions”, explica Vila.
Queixes al consell de seguretat del barri
Ahir al vespre es va fer el consell sectorial extraordinari de prevenció i seguretat del barri de Sant Antoni, un espai de trobada entre els cossos policíacs i més departaments de l’ajuntament amb els veïns i comerciants del barri.
Marc Vila fou el primer d’intervenir en l’apartat dels precs i preguntes, per explicar la seva situació i fer palès el malestar dels comerciants. Segons ell, a l’octubre ja es va avisar l’ajuntament de què podria passar al carrer de Tamarit. “L’ajuntament ho sabia, però no n’han fet seguiment, no ens ha visitat ningú. Els Mossos, sí”, va dir.
En resposta a les peticions, una de les agents dels Mossos d’Esquadra va explicar que proven de fer arribar als veïns i comerciants la feina que fan per a abordar el problema. “Quan passen, causen inseguretat. Quan els tractem, ajudem a resoldre la sensació”, va dir. Quant als fets delictius, va afegir que les dades milloraven, però que hi havia casos aïllats.
Les qüestions relacionades amb la inseguretat van suscitar uns quants moments de tensió entre els veïns. Una veïna va dir que el barri es degrada. Algú també va comentar que el sensellarisme origina brutícia i problemes. I aquí és quan un activista del Sindicat d’Habitatge Eixample va fer palès que calia aturar els desnonaments i que moltes de les qüestions de seguretat es fan servir per a tapar els problemes socials. També hi hagué estira-arronses entre representants dels Comuns, el PP i Junts per Catalunya.