Malaguanyada regla

  • «Moltes dones ens n'hem desconnectat. I si ignorem la nostra pròpia naturalesa cíclica i no la reivindiquem, és una fal·làcia esperar que els homes l'entenguin i la respectin»

Carlota Franco
05.06.2016 - 22:00
Actualització: 05.06.2016 - 22:38
VilaWeb

Si féssim un estudi del grau de coneixement que les dones tenim sobre el cicle menstrual, a banda la imatge negativa tan instal·lada a la consciència col·lectiva, probablement constataríem que moltes de nosaltres en realitat no en sabem ni de bon tros tant com ens pensem, i que molta de la informació que tenim integrada és, en realitat, força imprecisa. I que, a més, encara considerem certs uns quants mites i falses creences sobre la regla.

Sabem quan pot arribar la regla per primera vegada i més o menys quan se n’anirà per sempre. Mentre som dones menstruants, fem mans i mànigues per evitar un embaràs no desitjat o per buscar-lo, podem reconèixer alguns símptomes físics que ens indiquen que ovulem (els cabells i la pell més lluminosos) o que som a punt de menstruar (aparició de granets, panxa i pits més arrodonits…). De vegades ens adonem amb claredat que la irascibilitat o el cansament tenen a veure amb allò que els metges anomenen ‘síndrome pre-menstrual’, mirem d’anar equipades perquè l’arribada de la regla no ens agafi desprevingudes…

Sí, en sabem unes quantes coses, de la regla, i les tenim en compte per anar pel món. I alguns homes també en tenen nocions. Però amb això no n’hi ha prou, perquè no som prou conscients, col·lectivament, de la ciclicitat de la naturalesa femenina i de com la desaprofitem. Moltes dones ens n’hem desconnectat. I si ignorem la nostra pròpia naturalesa cíclica i no la reivindiquem, és una fal·làcia esperar que els homes l’entenguin i la respectin. El sistema en què vivim espera de nosaltres que funcionem de manera lineal, i ni li importa ni té gens en compte les fases del cicle menstrual i allò que mouen en nosaltres.

I què mouen? Doncs més enllà de canvis físics i hormonals, mouen estats anímics, que fan sentir-nos pletòriques o cap endins. Durant la fase pre-ovulatòria, la setmana després de tenir la regla, és quan moltes dones ens sentim amb més energia física, més obertes, amb ganes de relacionar-nos, lleugeres. I també hi predomina la part racional i analítica, capaç de planificar, de controlar més bé els impulsos. En la fase ovulatòria estem receptives, tenim més capacitat d’empatia i de comunicació, de tenir cura dels altres i també de donar forma concreta a les nostres idees, a la nostra creativitat. La fase pre-menstrual és la que travessem amb més dificultat: ens sentim més sensibles, irascibles, explosives, tot ens costa més… Són dies adients per a deixar anar allò que ens fa nosa a la vida… I a la fase menstrual el cos ens demana d’aturar-nos… I descansar, encara que no ho fem. Les dones estem massa acostumades a menystenir les pròpies necessitats i a renunciar-hi. En aquest sentit, aprendre a escoltar en comptes de silenciar el malestar i el dolor pre-menstrual o menstrual i a interpretar-lo com un toc d’atenció cap a nosaltres mateixes podria transformar radicalment la manera com vivim la menstruació.

Aquesta teoria es nodreix de la saviesa ancestral femenina. I, més recentment, de l’immens abast i l’impacte de la tasca d’algunes dones que es dediquen a compartir i difondre aquesta mirada i aquesta comprensió del cicle menstrual, de les seves fases i de les etapes de la sexualitat a la vida. Fins al punt que cada vegada es parla més d’un moviment emergent de dones que van prenent consciencia de la naturalesa cíclica femenina, que com més va més escolten i respecten els propis ritmes a l’hora d’actuar i de relacionar-se amb el món, i també que malden per transmetre i fer entendre aquesta ciclicitat. El treball de Miranda Gray, autora del best-seller Luna roja, editat per primera vegada l’any 1994, o de Sophia Style, antropòloga impulsora (des del poble de Camallera!) de la web Mujer cíclica, entre més, en són referents, i van capgirant la percepció que tenen de la menstruació desenes de milers de dones d’arreu del món (no és cap exageració: segurament faig curt). Ben a prop, instal·lada a la Garrotxa, també tenim la barcelonina Anna Salvia, educadora sexual i autora d’un llibre molt recomanable: Viatge al cicle menstrual. I n’hi ha més. Dones generoses, creatives i sàvies que escriuen, fan conferències, tallers de formació i més activitats per a compartir el seu coneixement i proporcionar eines transformadores a moltes més dones.

A qui tot això li vingui de nou i vulgui treure la cavalleria per titllar-ho de bajanada, a qui tingui la temptació de llançar-hi algun comentari masclista i despectiu, li prego que abans faci l’esforç d’informar-se’n, amb una actitud receptiva i oberta. I em permeto de suggerir a totes aquelles dones a qui això no els hagi ressonat ni gota que ho provin (com la copa menstrual!). Que provin de començar a observar-se i escoltar-se des d’un altre lloc. Aprofitem tot allò que ens pot aportar el fet de viure més connectades a les fases dels nostres cicles!

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor