24.07.2023 - 11:03
|
Actualització: 24.07.2023 - 11:30
Podem és un dels grans damnificat de les eleccions espanyoles. Després de moltes tensions per a forçar-ne la integració dins Sumar, la formació només ha obtingut 5 diputats dels 31 de la coalició encapçalada per Yolanda Díaz. Ara fa quatre anys, Podem era la força hegemònica a l’esquerra del PSOE amb 23 escons. L’altra cara de la moneda és Esquerra Unida (EU), que també ha aconseguit 5 representants.
Hoy la ciudadanía ha defendido la coalición en las urnas con una mayoría que es progresista, feminista y plurinacional. Podemos seguirá trabajando para empujar más transformaciones y cuidar la mayoría. Gracias a nuestra militancia por este ejercicio de responsabilidad histórica.
— Ione Belarra (@ionebelarra) July 23, 2023
Sumar serà la força majoritària dins la coalició homònima amb 8 diputats. El grup parlamentari, que és menor al d’Unides Podem d’ara fa quatre anys (38 escons), haurà de fer molts més equilibris per a mantenir la unitat després d’haver integrat una quinzena de partits, entre els quals Compromís (2 representants) i Més (1).
Cal destacar que l’ex-dirigent de Podem i cara visible de Drago Canàries, Alberto Rodríguez, no ha entrat al congrés. La coalició de Sumar és la quarta força del congrés per darrere de l’extrema dreta de Vox, que ha obtingut 33 escons.
L’enfonsament de Podem
Els cinc diputats de Podem són la seva dirigent i actual ministra de Drets Socials espanyola, Ione Belarra, a més de Javier Sánchez Serna (Múrcia), Noemí Santana (Las Palmas), Martina Velarde (Granada) i la secretària d’Organització, Lilith Verstrynge (Barcelona).
Dit això, la formació s’ha vist perjudicada pel mal resultat de Sumar al País Basc i a Navarra, on tenien els caps de llista i es consideraven llocs de sortida. D’aquesta manera, perden els escons a Guipúscoa, Àlaba i Navarra, on els candidats eren Pilar Garrido, Guillermo Presa i Idoia Villanueva.