29.03.2023 - 14:20
|
Actualització: 29.03.2023 - 23:06
Un 60,2% dels economistes catalans creu convenient que el Banc Central Europeu (BCE) mantingui la política d’augment dels tipus d’interès. Un 46,8% considera que haurien de ser increments inferiors als cinquanta punts bàsics i un 13,4% defensa augments de cinquanta punts bàsics o més. Són les principals conclusions que s’extreuen de l’enquesta de la situació econòmica d’hivern del 2023 que el Col·legi d’Economistes de Catalunya ha fet entre els seus membres.
Els economistes catalans milloren la confiança sobre la situació de l’economia catalana i espanyola. Segons l’enquesta, pugen per tercera vegada consecutiva la valoració de l’economia catalana i li posen un 5,14, gairebé una dècima més que al desembre. Pel que fa a l’economia espanyola, es queda amb un 4,99 sobre 10. Tot i aquesta millora de la percepció, es manté la inflació com a principal problema de l’economia catalana. De fet, és una de les tres principals preocupacions pel 62% dels enquestats. Per contra, cau amb força el temor pel preu dels combustibles i l’electricitat.
“Jo crec que el sistema financer a Europa no té una crisi com el 2008 i 2009. Som en una situació molt diferent, amb una banca forta, esperem que les notícies no generin més por. Els bancs centrals s’estan cuidant de donar liquiditat als bancs que tenen problemes”, ha explicat en la presentació de l’enquesta el degà del col·legi, Carles Puig de Travy. “El mercat financer europeu és molt estable i té una bona salut”, ha afegit.
L’estudi afirma que el 34% dels economistes pensa que la situació general a Catalunya és millor ara que no fa un any. A la tardor, aquest grup representava el 29,5% del total. Per contra, el nombre de respostes que diuen que la situació és “pitjor” ara que fa un any passa d’un 41,1% a un 33,3%.
Nivells previs a la pandèmia
Tot i aquesta tendència de millora, la percepció dels economistes es manté encara per sota dels nivells previs a la pandèmia. En aquest sentit, el 2019 els economistes posaven un 5,44 al context català, xifra que va enfonsar-se fins al 3,6 durant la crisi sanitària. Malgrat la recuperació , les dades es mantenen estables superant per la mínima l’aprovat.
“A Catalunya tenim bastant força, principalment pel turisme. És una economia que ha demostrat que és resilient i tenim una indústria que creix a uns percentatges que són millors que als altres països i tenim competitivitat a les exportacions”, ha indicat Puig de Travy. “Enfrontem aquesta crisi en una posició millor de la que tant Catalunya com Espanya tenien el 2008”, ha destacat.
L’impacte de la inflació també es va diluint en l’esquema de preocupacions dels economistes. Així, si a la primavera del 2022 el 47% dels enquestats deia sentir-se “molt preocupat” per l’impacte negatiu de la pujada de preus en l’economia, aquesta xifra cau avui fins al 28,7%. Preguntats per altres aspectes relacionats amb la situació econòmica, els enquestats mostren l’aval a la pujada del salari mínim a 1.080 euros. De fet, el 54,3% veuen encertada aquesta decisió.