Maite Carranza i Anna Manso guanyadores dels Premis Cruïlla

  • Les obres guardonades parlen de temes quotidians, una sobre la crisi econòmica i l'altra sobre la corrupció

VilaWeb

ACN

13.10.2016 - 15:08
Actualització: 13.10.2016 - 18:46

Maite Carranza i Anna Manso han guanyat els Premis Cruïlla de literatura infantil i juvenil. Carranza (Barcelona, 1958) ha rebut el guardó El Vaixell de Vapor 2016, dotat amb 15.000 euros, amb l’obra ‘La pel·lícula de la vida’. Una història sobre la crisi i la pobresa infantil protagonitzada per una família de classe mitjana que cau en la indigència i descobreix la dificultat de viure. Per altra part, Anna Manso (Barcelona, 1969) ha rebut el premi de literatura juvenil Gran Angular, dotat també amb 15.000 euros, per ‘Allò de l’avi’. Una novel·la que explica com la vida del Salva Canoseda, un noi de 16 anys, s’embolica de valent quan el seu avi és acusat d’apropiació indeguda, corrupció i tràfic d’influències i passa a ser l’enemic públic número u de Catalunya.

La guanyadora del XXXII Premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor, Maite Carranza, ha explicat que amb ‘La vida de pel·lícula’ ha volgut mostrar la pobresa infantil, que és ‘una de les realitats més dramàtiques i esfereïdores d’un primer món suposadament civilitzat’. Ho ha fet a través de l’Olívia i el Tim, dos nens que viuen a l’Eixample de Barcelona que veuen com la seva mare, que és actriu, es queda sense feina, no cobra atur i té deutes.

D’altra banda, Anna Manso ha explicat que el punt de partida del seu llibre ha estat el cas de corrupció de Millet. ‘Volia narrar la sotragada moral de després de la crisi, la sensació d’estupor que vam viure quan aquells en els qual confiàvem ens van demostrar que no hi podíem confiar’ subratlla la guanyadora del Premi Gran Angular.

Ambdues han recalcat la importància d’introduir temes quotidians en la literatura infantil, amb l’objectiu que els nens també en siguin partícips. Per això, encara que es tracten de llibres dirigits a un públic jove, no tenen límit d’edat: ‘Hi ha edat de partida però no límit, de manera que els adults també gaudirien d’aquestes lectures’, asenyala Anna Manso.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor