22.11.2024 - 21:40
|
Actualització: 22.11.2024 - 21:44
Entre les oracions negatives, n’hi ha unes quantes que fan dubtar molta gent: aquelles en què intervenen els mots cap, res, mai, ningú, enlloc i tampoc. Hem de dir Mai ve o Mai no ve? La normativa permet totes dues construccions, per bé que considera que la segona és més habitual en els registres formals.
De fet, la manera més natural de dir aquesta frase no és cap de les dues que hem vist, sinó No ve mai, és a dir, amb l’adverbi no al davant. Recomanem, sempre que sigui possible, de fer servir aquesta estructura i, quan se n’hagi d’invertir l’ordre, escriure-hi el no, és a dir, Mai no ve, tal com recomana la normativa. Per què? Doncs perquè així evitarem ambigüitats, especialment en les oracions condicionals. Expliquem-ho.
Una peculiaritat del català és que aquests termes (res, mai, ningú…) poden aparèixer en algunes frases sense tenir valor negatiu:
—Si vols res, ja m’ho diràs = Si vols alguna cosa, ja m’ho diràs
—Que n’has vist cap? = Que n’has vist algun?
—Estudia més que ningú = Estudia més que qualsevol persona
Per això:
—Si mai ve, feu-m’ho saber = Si ve algun dia, feu-m’ho saber
En canvi, si volem dir la contrària, val més inserir-hi el no per no confondre’ns:
—Si mai no ve, feu-m’ho saber = Si no ve mai, feu-m’ho saber
Fa poc, vaig ensopegar amb aquesta frase: Si Catalunya mai s’independitza, tindrà l’energia completament dependent de Madrid. L’autor volia dir “Si algun dia Catalunya s’independitza…”, i ho va expressar bé. Per això és tan aconsellable que quan vulguem dir no escriguem no.