La magistrada del TSJC es blinda: refusa la seva recusació i el recurs de Costa contra la detenció

  • L'ex-vice-president del parlament va ser detingut a finals d'octubre després de no presentar-se a declarar al TSJC en la causa contra la mesa del parlament

VilaWeb

ACN

24.11.2021 - 13:55
Actualització: 24.11.2021 - 15:38

Maria Eugènia Alegret, la magistrada de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que instrueix la causa contra Roger Torrent i més ex-membres de la mesa del parlament, ha rebutjat el recurs de Josep Costa contra la interlocutòria que ordenava la seva detenció per fer-lo declarar davant el tribunal. Alhora, la magistrada tampoc no admet a tràmit la petició de recusació contra ella.

L’ex-vice-president del parlament estava citat com a investigat el 15 de setembre a les 17.00 al TSJC, però no s’hi va presentar. La magistrada no va fer una segona citació perquè Costa va declarar públicament que havia decidit de no anar-hi de manera conscient i voluntària. “No existia ni es va al·legar causa justificada. No ho són ni la seva particular interpretació de l’ordenament jurídic ni tampoc la seva unilateral voluntat de no reconèixer l’autoritat o jurisdicció d’aquest tribunal”, diu la magistrada. Així doncs, considera que l’ordre de detenció era l’única cosa possible per a aconseguir que comparegués i va ser proporcionada.

Per una altra banda, la magistrada també decideix de no admetre a tràmit la petició de recusació que proposa Costa contra ella mateixa. Segons l’ex-vice-president, la magistrada va manifestar un interès personal perquè quan Costa no es va presentar a declarar va obrir una peça separada sobre ell i va convidar la fiscalia i Vox, que són acusació, a dir com volien que procedís. A la notificació, la magistrada nega que hagués convidat a demanar-ne la detenció.

Segons que diu, la primera recusació que va presentar Costa, de viva veu, quan va ser posat a disposició judicial, no es podia admetre perquè, segons que considera, en aquell moment no hi havia cap causa judicial entre Costa i la magistrada ni es complien els requisits legals per fer-ho. Tot seguit, també refusa la recusació que va formular posteriorment per escrit –”matusserament”, diu– que reiterava el recurs de reforma presentat.

Quan Costa va ser alliberat després d’haver-lo posat a disposició judicial, va criticar que l’haguessin detingut, cosa que va considerar fora de lloc: “El judici per desobediència es pot fer sense la meva presència, i si puc ser jutjat sense ser-hi present. Quina necessitat hi ha de portar-me davant d’un tribunal del qual he dit que no reconec la jurisdicció? Això la senyora Alegret ho haurà d’explicar, si no és davant de la justícia espanyola, davant de l’europea.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor