[ÀUDIO] Una magistrada del TC aprofita la crisi constitucional per menysprear el Parlament de Catalunya

  • María Luisa Balaguer diu que la decisió del TC sobre la reforma legal del CGPJ no és comparable amb les suspensions de plens del parlament

VilaWeb
Redacció
21.12.2022 - 08:39
Actualització: 21.12.2022 - 12:07

La magistrada María Luisa Balaguer ha aprofitat la decisió del Tribunal Constitucional espanyol (TC) per a fer una ronda pels mitjans, en què ha manifestat la seva oposició a la decisió del tribunal d’impedir a petició d’un recurs d’empara del PP– que el senat debati i aprovi la reforma legal per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i de retruc el mateix  TC. “És una barbaritat dictar mesures [cautelars] al senat per unes lesions produïdes en el congrés”, ha declarat.

Membre del mal anomenat sector progressista –va ser nomenada a proposta del PSOE–, Balaguer ha defensat que la decisió malmet la imatge del tribunal: “No és possible que des del TC es condicioni la sobirania nacional”, ha dit. Tanmateix, ha negat que es tracti d’un complot del poder judicial en contra del legislatiu. Així mateix, ha assegurat que no tenia cap solta abandonar les deliberacions i forçar-ne la suspensió per falta de quòrum.

“Nosaltres no som hooligans. Els altres? Prefereixo no saber si tots pensen com jo. […] Però hi ha comportaments que no entenc perquè no són propis de la meva generació”, ha dit a la Cadena SER. Alhora, ha admès que el ple d’abans-d’ahir va ser tens i complicat. Tanmateix, ha descartat que la justícia europea pugui solucionar els problemes dels tribunals espanyols. “Sóc europeista, però no hi tinc esperances. Això ho hem d’arreglar internament”, ha afegit.

Balaguer, això sí, ha volgut destacar que els fets de dilluns no es poden comparar amb cap altra actuació del TC, tot i que ja va suspendre sessions del Parlament de Catalunya l’octubre del 2017 i el gener del 2018. A parer seu, la cambra catalana no és comparable amb les espanyoles perquè és infinitament menor en l’àmbit polític i jurídic.

“Hi havia un precedent d’una sentència que jo vaig portar el 2017 amb el Parlament de Catalunya, en el qual després d’unes quantes desobediències a resolucions judicials, vam haver de suspendre un ple del Parlament de Catalunya, perquè s’entenia que l’ordre del dia podia conculcar molt greument la unitat de la nació o la constitució. Però el parlament autonòmic no té la mateixa naturalesa jurídica que el parlament nacional”, ha dit a RTVE.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor