Què passa al Màgic Badalona, el centre comercial vinculat a les violacions entre menors?

  • Els Mossos diuen que el Màgic compleix les millores de seguretat, però, tot i això, les botigueres expliquen que el centre ha perdut afluència
  • La fundació Germina, que treballa amb joves de l'entorn del Màgic, detecta conductes sexualitzants i masclistes en edats com més va més primerenques

VilaWeb
Façana del Màgic Badalona (Fotografia: Albert Salamé)

Text

Alaaddine Azzouzi

Fotografia

06.07.2023 - 21:40
Actualització: 07.07.2023 - 16:39

És una tarda de dijous de final de juny, en temporada de rebaixes, i, tot i això, el Màgic és notablement buit. A l’entrada del carrer de la Concòrdia, la primera que trobes venint de la parada de Gorg, hi ha un home de seguretat de l’empresa Davos, ben plantat i vestit amb un polo vermell i pantaló llarg negre. Dins el centre, n’hi ha dos més voltant. El Màgic fa sensació d’apagat, de no tenir vida. Moltes botigues són completament buides. No se sent aquella remor de fons de gent xerrant tan específica dels centres comercials. Hi ha, sobretot, famílies que vénen a comprar roba i algun grup de joves.

Aquests darrers mesos, el Centre Comercial Màgic ha estat escenari de tres agressions sexuals entre menors d’edat de les vuit que investiguen els Mossos d’Esquadra a Badalona –la vuitena ciutat més poblada del país, amb uns 220.000 habitants. La gravetat i la reincidència dels casos han causat una gran commoció i han posat el centre comercial al punt de mira, però també el barri de Sant Roc, perquè és la zona d’on provenen bona part dels identificats pels Mossos. La policia investiga a Badalona vint-i-una persones per les agressions sexuals entre menors i sap que quatre d’ells hi han participat més d’una vegada, directament, com a espectadors o enregistrant i fotografiant els fets.

La setmana passada, es va fer pública una nova agressió sexual –de patró diferent–, d’un home de vint-i-tres anys a un menor de tretze, també al pàrquing del Màgic. El batlle de la ciutat, Xavier Garcia Albiol, va desvincular-la de la resta de casos i va assegurar que no creia que al Màgic hi passés res especial. “És un centre comercial amb espais grans, i segons quina hora i quin dia, hi ha espais molt discrets”, va dir. Albiol va reivindicar l’actuació dels vigilants de seguretat en aquest darrer cas: “Els protocols van funcionar bé, i es va poder detectar in situ aquestes dues persones”. Tanmateix, la seguretat del centre ha quedat molt qüestionada pels casos anteriors i sembla que els costarà de tornar a guanyar la confiança dels clients. En el primer cas que va transcendir, al novembre, un guarda de seguretat va fer cas omís de la noia d’onze anys agredida en grup.

Pèrdua de clients per la por

“Després de tot el que ha passat, el centre comercial té una reputació molt dolenta.” Ens parla una dependenta d’una de les botigues de la planta baixa del Màgic. Assegura amb un to trist que han perdut afluència i vendes. L’ambient al centre corrobora la seva afirmació. “No havíem tingut mai tan pocs clients. Entenc que la gent tingui por i no vulgui venir”, diu. Ella és de Badalona de tota la vida i ens explica una anècdota personal que, a parer seu, il·lustra el que passa. Assegura que sempre anava a córrer al vespre al parc del Turó d’en Caritg, just per sobre del Màgic, i ho ha hagut de deixar. “M’hi he trobat gent tenint sexe en públic unes quantes vegades. És molt desagradable, ja no hi vaig. La zona està molt degradada.”

A la segona planta, una altra treballadora, d’una botiga d’electrodomèstics, ens diu que l’han visitada unes quantes persones per preguntar-li sobre les violacions al Màgic. “Es nota molt la baixada de clients, al centre comercial ja en són conscients. La gent ho veu a les notícies i queda la mala fama. És normal, la gent vol que els seus fills estiguin bé i que no prenguin mal. Cal que passi el temps i que la gent torni a confiar.”

Unes passes més endavant, una dependenta d’una botiga d’accessoris també assegura que ha notat una davallada en les vendes. Preguntada per quin atractiu veuen els joves al Màgic, ens diu que és el seu punt de trobada i de lleure. Explica que ara que han acabat les classes hi vénen més, fins i tot, per una qüestió de temperatura. “Aquí tenim aire condicionat i s’hi està bé.” També ens explica que ha notat que s’ha extremat la seguretat al centre. Ens diu que sovint veu dos mossos patrullant el centre comercial.

El Màgic de Badalona és situat per damunt del pavelló olímpic del Club Joventut Badalona, a la sortida Badalona Sud de l’autopista C-31. És prop d’alguns dels barris més pobres de Badalona i de tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona, com ara la Salut, Sant Roc, Llefià i Lloreda. És una zona urbana molt densa, amb pocs espais de socialització públics. El centre comercial és relativament petit, 48.569 metres quadrats de superfície. En canvi, La Maquinista, del districte de Sant Andreu de Barcelona, té 81.000 m² i Diagonal Mar, de Sant Adrià de Besòs, 87.000 m². El centre té tres plantes amb una norantena d’establiments, a més de dues plantes de pàrquing.

Entrada superior al centre Comercial, al carrer de Salvador Espriu. (Fotografia: Albert Salamé)

Les debilitats de seguretat

Arran que es fessin públics els casos de violacions al Màgic, els Mossos d’Esquadra es van coordinar amb el centre comercial per evitar que es repetissin. Els Mossos expliquen que el Màgic ha implantat totes les millores que els han recomanat, com ara, posar noves càmeres de videovigilància en punts cecs o regular l’accés al lavabo per a minusvàlids amb un intèrfon. Diuen que també s’han intensificat els patrullatges a peu de paisà i uniformats i en punts estàtics, com la interlocució i coordinació amb la seguretat privada per a “detectar mancances i debilitats de seguretat que poden propiciar oportunitats” o espais no segurs que els agressors aprofiten.

Aquests espais insegurs que citen els Mossos són, principalment, els lavabos del centre. A la planta baixa, n’hi ha dos, un a cada punta. S’hi arriba mitjançant un passadís d’unes quinze passes i, una vegada ets dins, la possibilitat que et vegin de lluny es redueix considerablement. A la tercera planta, més vinculada a la restauració que no a la moda, hi ha més lavabos, però són més visibles per a tothom. No són en cap passadís. Allà també hi ha un lavabo especial per a minusvàlids, al qual fa uns dies que s’accedeix mitjançant un intèrfon. Segons les botigueres entrevistades, la majoria dels joves freqüenten la planta baixa i la segona pel cinema, i no solen pujar a la tercera.

El Màgic és l’escenari, però no la causa

Mario Cuixart, educador de la fundació Germina, atén a joves en risc d’exclusió a Santa Coloma de Gramenet i Badalona en barris de l’entorn del Màgic com Lloreda, la Pau o Montigalà. Cuixart no creu que hi hagi una relació de causa-efecte entre les violacions i l’espai del Màgic de Badalona. I no creu que sigui només un afer de Badalona, sinó una cosa de país i de tota la societat.

També ho creuen els Mossos d’Esquadra, que van explicar en conferència de premsa que els fets del Màgic “es poden reproduir en altres zones amb joves amb aquests nivells de complexitat, des del punt de vista social, educatiu, de tutela, acompanyament, de manca de valors i d’escolarització”.  “El que hi ha darrere té a veure amb valors, amb el respecte, amb no tenir cap mena d’educació sexual afectiva, amb les expectatives vitals. Posar un nom a un espai, un barri o una zona és promoure una estigmatització, però no resoldrà el que hi ha de fons en aquests infants i joves autors”, va assegurar Montserrat Escudé, portaveu dels Mossos d’Esquadra. Per a la policia Mossos, cal un “abordatge comunitari” i “transversal” de les violències sexuals, i encara amb més motiu quan els autors són menors d’edat.

Per part seva, Cuixart explica que a Germina han detectat més casos de masclisme aquests darrers mesos i les noies en són més conscients. Diu que a l’octubre van començar a percebre conductes de menyspreu cap a les dones, amb frases com ara “a elles els agrada que les peguin”. També han vist que hi ha més conductes sexualitzants a edats més primerenques: “Accedeixen molt abans al contingut sexual i això es nota. A nou anys, fan comentaris que abans els nens de la seva edat no feien. O fins i tot veiem que a aquestes edats imiten postures sexuals.”

L’educador de la fundació Germina retreu que a Badalona no tenen l’eina del psicòleg públic per a derivar alguns d’aquests joves per a tractar-ne la conducta violenta i masclista. A Santa Coloma sí que en tenen i hi han derivat cinc joves fins avui. Tanmateix, clou: “A Badalona, no tenim cap servei públic per a treballar la violència masclista en els joves.”

Mural feminista a pocs metres del Màgic de Badalona (Fotografia: Albert Salamé)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor