Maduixots flamejats amb vodka

  • Una recepta glamurosa de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie "Fruites de primavera"

VilaWeb

Dolors Borau

14.05.2021 - 21:50

Aquesta recepta és divertida i diferent. Podríem dir que és una recepta que han de fer els adults perquè jugar amb foc té el seu risc i que han de consumir els adults, tot i que el producte final no tindrà alcohol ja que el flamejat l’haurà consumit.

És un d’aquells plats que serveixen per acabar un dinar o sopar de festa, un plat que es pot fer quan tens convidats. Això sí, la gràcia és servir-lo acabat de fer, sobretot si voleu afegir-hi una bola de gelat (de vainilla, nata o maduixa) que farà un contrast de temperatura molt agradable.

El vodka

A la dieta mediterrània és costum acompanyar els àpats amb una mica de vi, ja que el clima fa possible el conreu de la vinya. Dins la gastronomia mediterrània s’acostuma a veure vi a l’hora de menjar i tradicionalment es pren amb moderació. Diuen que el vi, en petites quantitats, té efectes beneficiosos sobre l’organisme, però com a dietista mai puc recomanar a ningú que prengui cap beguda alcohòlica. Això sí, puc demanar que imperi la moderació a l’hora de menjar i beure, perquè evitar qualsevol excés és el més saludable.

Som terra de vins i caves (encara em costa no dir-ne xampany!) i d’alguns destil·lats com la ratafia o les herbes digestives. El vodka és un licor producte de la destil·lació. Els licors es fan fermentant algun vegetal (blat, sègol, malta de civada, pomes, cireres…), i després se’ls aplica un laboriós procés de destil·lació de l’alcohol. El resultat és sempre una beguda amb una graduació elevada, que també rep l’explícit nom d’aiguardent. El vodka, s’obté fermentant blat o sègol. És originari dels països freds del nord i l’est d’Europa. Té una graduació de 40º – 42º. Els països consumidors el guarden al congelador on, degut a la graduació, mai s’arriba acongelar i el prenen ben fred. Aquí es fa servir en combinats o per desglaçar a l’hora de cuina.

Desglaçar

En termes culinaris, desglaçar significa dissoldre i desincrustar en un líquid (brou, aigua vi, conyac…) les partícules de proteïnes de la carn o del peix que queden al fons de les cassoles. Aquest terme també es fa servir per dissoldre el greix amb algun líquid que dugui alcohol ja que aquest té propietats dissolvents i serveix per reduir-lo. Aquest és l’efecte que es busca quan s’utilitza un líquid amb alcohol: reduir-ne la untuositat, fer-lo més digestible.

Flamejar

Flamejar és ruixar els aliments amb un licor i encendre’l per tal que l’alcohol cremi i s’aconsegueixi realçar el gust de l’aliment flamejat. En aquest procés, l’alcohol es consumeix i, quan ja no en queda, el foc s’apaga. Per tant, en aquestes preparacions que es fan flamejades, com que l’alcohol és molt volàtil, s’evapora del tot per l’efecte de la temperatura.

Ingredients per a una ració

  • 100 g de maduixots
  • 5 g de mantega
  • 5 g de sucre
  • 1 raig de vodka
  • Una bola de gelat de nata o de vainilla (opcional)

Preparació

  • Renteu els maduixots dins un colador a raig d’aixeta
  • Talleu cada maduixot en quatre parts
  • Poseu la mantega a desfer en una paella
  • Afegiu-hi el sucre i, a foc moderat, aneu remenant vigilant que no es cremi
  • Quan els grans de sucre desapareguin i la textura es faci més densa, hi afegiu els maduixots tallats i apugeu el foc
  • Heu de remenar bé els maduixots dins la mantega fosa i el sucre vigilant que quedin ben impregnats
  • Després d’un parell de remenades, aparteu la paella del foc i hi tireu el vodka de manera que no els arribi a cobrir, però sobretot que no sigui escàs
  • Torneu a posar la paella a la flama i, amb un llumí o inclinant una mica la paella cap al foc, feu que s’encengui el que hi ha dins tot retirant-vos una mica dels fogons, per si de cas
  • Deixeu que els maduixots cremin dins les flames fins que tot el foc s’apagui
  • Si encara hi ha molt suc, podeu donar-los un parell de voltes perquè es redueixi una mica
  • Ho serviu en una copa o bol i, si ho voleu, hi poseu una bola de gelat de nata o vainilla o maduixa
Valoració nutricional per a una persona. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2002.

Interpretació de la taula

  • Ja veieu que és una llepolia que, com que té per base la fruita, no aporta gaires calories, sobretot, si la mantega i el sucre es posen amb mesura
  • No hi he comptat els valors nutricionals del vodka perquè aquest destil·lat no aporta ni proteïnes, ni greixos ni glúcids, només etanol i aquest es consumirà tot durant la preparació
  • Si s’hi afegeix la bola de gelat, hi sumarem unes 100 Kcal més i també n’augmentarem la quantitat de proteïnes, de greixos i d’hidrats de carboni i, tot i així, no serà un plat gaire excessiu

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor