Madrid, novament dins el forat negre del descontrol de la pandèmia

  • La Conselleria de Sanitat madrilenya ha comunicat 36.327 contagis en aquests darrers dos dies i ara per ara és el focus d'infeccions a l'estat espanyol

VilaWeb

Redacció

24.12.2021 - 09:21
Actualització: 24.12.2021 - 12:03

La pandèmia s’ha descontrolat una vegada més a Madrid. La Conselleria de Sanitat madrilenya ha comunicat 36.327 infeccions noves en aquests darrers dos dies –cosa que significa gairebé un terç del total de l’estat espanyol. Unes xifres inaudites fins ara que s’han propulsat amb l’arribada de la variant òmicron. Tanmateix, el govern d’Isabel Díaz Ayuso no preveu d’aplicar cap restricció, tot i que uns quants experts han advertit que si es manté la situació, hi haurà dies i dies de rècord d’infeccions.

Vegeu el gràfic que demostra el control de la pandèmia:

En compte de plantar cara al repunt de casos i evitar un col·lapse dels centres de salut, Ayuso ha decidit d’assenyalar i culpar directament el personal sanitari del descontrol. En aquest sentit, ha acusat alguns professionals dels centres d’atenció primària de no voler treballar i d’instigar un boicot de dins el sistema.

“Vull estudiar profundament què passa als centres de salut de Madrid perquè no en tots els casos els ciutadans han d’esperar-se o fer cues, i en alguns centres no els agafen el telèfon, els pengen, i de cop i volta no hi ha metges”, ha declarat la presidenta a EsRadio.

En cap cas, Ayuso no ha volgut assumir la responsabilitat en la gestió caòtica de la pandèmia. En aquests darrers dies, el govern ha decidit de canviar els protocols de diagnòstic i ha deixat de fer proves PCR als ciutadans que han estat positius en una prova d’antígens a la farmàcia. El motiu? La capacitat de fer proves PCR als centres d’atenció primària està completament sobrepassada.

La regió amb més sobremortalitat de la UE

La gestió de la pandèmia a Madrid, més enllà de les xifres, s’ha convertit en una arma política i electoral que Ayuso ha aprofitat per consolidar el seu poder al govern i dins el PP madrileny. Tanmateix, les estatístiques no enganyen ningú. Segons dades del baròmetre regional i local del Comitè Europeu de les Regions, Madrid ha estat el territori de la UE que ha tingut una taxa més alta de sobremortalitat durant el 2020.

En el primer any de la pandèmia, a Madrid les defuncions han crescut d’un 44% respecte de la mitjana de mortalitat del període 2016-19. La segona regió més afectada és la Llombardia, un dels primers punts que va rebre l’impacte del coronavirus a Europa. El percentatge de sobremortalitat allà és del 39%. La tercera posició l’ocupa Castella-la Manxa (34%), mentre que Catalunya ocupa el vuitè lloc amb una sobremortalitat del 27%.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor